tisdag 24 juni 2014

Någon som inte lever som du eller jag

Redaktör: Jessica Andersson

Han kom fram till mig på Lunds central i fredags. Jag hade finklänning och var på väg till ett midsommarfirande. Först höll han fram sin pappersmugg med några enkronor i, sedan frågade han efter en biljett till Landskrona. Jag skakade på huvudet och tittade bort som de flesta andra gör när en tiggare kommer fram till en. Någon med slitna kläder som inte kan språket. Vi blundar.

Jag satte mig ner på en bänk och tänkte efter vad jag just hade gjort. Det kändes fel i hela mig och det sista jag vill är att vara som dem som inte orkar se. Därför gick jag tillbaka till honom. Därför gick vi jämte varandra på centralstationen. Jag med min finklänning och han med sina trasiga kläder. Vi gick tillsammans och hade hundra stirrande ögon på oss. Jag köpte en biljett till honom till Landskrona och jag hoppas att han kom med ett tåg tillslut.

I efterhand så tänker jag på mannen, men framförallt så tänker jag på alla människor som stirrade på oss, på mig. Jag glömmer inte blickarna jag fick och det är en fantastisk känsla att få ha gjort det. Bryta alla normer och visa alla stirrande människor i Lund att det inte är farligt att prata med någon som inte lever som du eller jag. Att så många tittade konstigt och ens reagerade visar hur fel samhället är egentligen. Att så fort någonting är annorlunda så är det konstigt, chockerande eller bara fel.

Det är viktigt att se alla människor. Hur vi än är, hur vi än mår och hur vi än lever. För livet är inte alltid så vanligt och det är viktigt att komma ihåg att många har det svårt och att många behöver en hjälpande hand. Om du har möjlighet, sträck ut den. Våga gå emot samhällets normer, för ibland hamnar vi snett i livet och då behöver vi människor som vågar hjälpa till.

Jag kommer alltid minnas mannen, blickarna och den midsommarafton. För det var då jag bevisade att jag har blivit just den tjejen jag vill vara. Utan mina tio år av psykisk ohälsa tror jag inte att jag hade varit lika förstående och känslomässigt engagerad i människor som inte lever "ett vanligt liv". Så tack för att jag utvecklades och blev den Jessica som jag alltid vill vara.

måndag 16 juni 2014

Återfall

Redaktör: Jessica Andersson

Jag minns när min ätstörningsdiagnos en gång togs bort. När jag var frisk överallt. I psyket, i kroppen och på pappret. När jag levde ett friskt och vanligt liv utan en tanke på att jag skulle kunna bli sjuk igen.

Tyvärr är det vanligt att återfall kommer. Trots att man kanske aldrig tror det. Och om man hamnar där på botten igen och inser det så kan det vara svårt att hitta energin till att kämpa sig tillbaka. Ibland kan det kännas som att det inte är någon idé. När allting började göra ont igen och då man hamnade tillbaka i destruktiva mönster. Men hur många gånger man än trampar snett och kommer av sig för en stund i kampen mot det friska, så går det alltid att komma tillbaka. Vi kan alltid gå vidare. Efter ett återfall, tjugo eller hundra. Vägen till att kämpa stängs aldrig.


Pia Ejeklint har delat med sig utav sina kloka tankar kring återfall. Det är okej att trilla. Och precis som Pia säger, försök att acceptera att vägen mot det friska är upp och ner och hemskt jobbig då och då. Men om vi fortsätter att gå, så når vi tillslut våra mål. Har du några tankar kring ämnet återfall? Berätta gärna på blogg@shedo.se

Nu ska ni få läsa Pias tänkvärda text!

"Ett återfall är ett återfall och absolut inte något misslyckande (även om det oftast känns så). De kommer under färdens gång och man måste försöka försonas med det, acceptera att vägen mot fri(sk)het är snårig och vass och inte bara en enda lång raksträcka.

Det är aldrig kul att ramla dit, att återfalla i ett destruktivt beteende man trodde att man hade lämnat bakom sig. Men det är vanligt och helt okej att drabbas av återfall. Klandra inte dig själv om du står där en dag och det känns som att marken under dina fötter just försvann.

Klandra inte dig själv och låt inte ett återfall bli flera för att du sparkar på dig själv för det som hänt. Ett återfall, okej. Vem har sagt att du inte kan gå vidare efter det?

Tänk inte på det som varit utan på det som är och det som komma skall. Vänd ryggen till och fortsätt att gå, gå mot någonting bättre. Låt inte ett återfall bli en bromskloss i ditt tillfrisknande."

söndag 15 juni 2014

Bloggförändringar!

För några veckor sedan avslöjade jag att det är förändringar på gång i bloggen. Idag tänkte jag berätta lite hur dessa förändringar kommer att se ut!

Jag har ju funnits med på bloggen ett tag nu som bloggredaktör. Jag vill nu berätta att jag efter ett styrelsemöte har blivit bloggansvarig för SHEDO och det innebär bland annat att jag kommer vara ytterst delaktig i hur bloggen framöver kommer se ut, skötas och innehålla. Detta innebär också att bloggen inte har några bloggredaktörer i dagsläget.

Som många av er säkert har märkt så har ”veckans tema” försvunnit. Jag och bland annat SHEDO:s styrelse har noga diskuterat bloggens upplägg och ”veckans tema” är en av sakerna som har förändrats. För vi vill inte att ni ska känna att ni inte kan skriva till oss på grund utav att temat inte passar. Bloggen finns alltid öppen för allt som rör psykisk ohälsa och ni kan alltid skriva till oss med texter, tankar eller funderingar som ni vill dela med er av på vår blogg.

Nu under sommaren kommer bloggen vara under konstruktion då en del design och funktionalitet kommer förändras. Har ni tips, idéer eller tankar om bloggen får ni gärna maila till blogg@shedo.se

Nu ska ni få en liten kort presentation av mig också!
Jag heter Jessica Andersson och är snart 23 år. Jag är en glad och positiv tjej som brinner för att hjälpa andra och att jobba med psykisk hälsa. I nästan tio år mådde jag dåligt och jag har stor erfarenhet utav bland annat självskadebeteende och ätstörningar. Idag är jag frisk och mår bra!

Jag är i dagsläget inskriven på ett behandlingshem men är mestadels hemma i min egna lägenhet här i Skåne. I september blir jag utskriven helt och börjar då förhoppningsvis mina studier till psykiatrisjuksköterska.

Det kommer att komma mer information om bloggen framöver, men nu vet ni lite om förändringarna och lite om mig! Jag tycker detta ska bli superkul och jag hoppas att ni är med! Vill ni komma i kontakt med mig så finns jag på blogg@shedo.se


Kram och kärlek! 
Jessica Andersson – Bloggansvarig, SHEDO

lördag 14 juni 2014

Kampanj i Hässleholm

Redaktör: Jessica Andersson


Idag har SHEDO befunnit sig i Hässleholm för att informera om föreningen och prata självskadebeteende och ätstörningar. Det var jag och Anna som idag delade ut flyers och pratade med människor om dessa viktiga ämnen.

Jag mötte en kvinna som berättade att hon kände till en tjej som led utav ett självdestruktivt beteende. När jag berättade att det trots allt finns hopp och att det går att ta sig ur det så blev hon förvånad. Det är ett av många bevis på att mer information behövs. De flesta har nog någon gång hört talas om självskadebeteende, men jag tror att långt ifrån alla vet att man kan må bra igen. Att man kan ta sig förbi det jobbiga och få tillbaka ett liv där man mår bra och inte skadar sig själv. Vi på SHEDO har många bevis på det, och det kan vi alla behöva påminna varandra om. Att många människor tar sig förbi sin psykiska ohälsa och att ingenting är omöjligt!

fredag 13 juni 2014

#viljaleva

Redaktör: Jessica Andersson



Hej på er! I veckan startade kampanjen Vilja leva hos Sydsvenskan. Tyvärr är vi alldeles för många som har upplevt bristande vård i samband med självskadebeteende och detta ska nu i samband med kampanjen upplysas och tillsammans är vi många som vill jobba mot en bättre vård.

Men era berättelser behövs. Era upplevelser. Både de bra och dåliga, för det finns alltid två sidor. Har du någon form utav erfarenhet hur bemötandet av patienter med självskadeproblematik fungerar i vården? Ni kan dela med er utav era erfarenheten på olika ställen.
Twitter:
Skriv din berättelse och tagga inlägget med #viljaleva
Facebook:
Skriv din berättelse på facebook.com/viljaleva
Mail:
Skicka ett mail med din berättelse till viljaleva@sydsvenskan.se

Observera smittorisken i samband med självskadeproblematik! Detta innebär att inga metoder eller bilder på skador är acceptabla i era inlägg, detta för att undvika triggande material som kan skada många.

Sydsvenskan släppte också en gripande artikel i samband med kampanjens start som ni hittar här. Vi på SHEDO följer också såklart kampanjen och Hanna Nilsson på Sydsvenskan som har startat den.

Tillsammans i kampen mot självskadebeteende 

onsdag 4 juni 2014

En värdefull spegelbild

Redaktör: Jessica Andersson

Hej vänner! Idag delar Pia Ejeklint med sig av en väldigt viktig och fin text och jag hoppas att många av er kan ta till er orden. För vi är alla värdefulla och fina 


Se dig själv i spegeln
Vad ser du?
Egentligen ska du inte bry dig så mycket om vad du ser
Det viktiga är vad du borde se

Du borde se en människa
som är unik
som är speciell
som är viktig
och värdefull

Du borde se en människa
som betyder
och som förtjänar
ett bra liv

Det är inte alltid så lätt att se dessa saker
Men ge inte upp
övning ger färdighet

Och kom ihåg
var rädd om den du är
ta hand om dig