måndag 16 juni 2014

Återfall

Redaktör: Jessica Andersson

Jag minns när min ätstörningsdiagnos en gång togs bort. När jag var frisk överallt. I psyket, i kroppen och på pappret. När jag levde ett friskt och vanligt liv utan en tanke på att jag skulle kunna bli sjuk igen.

Tyvärr är det vanligt att återfall kommer. Trots att man kanske aldrig tror det. Och om man hamnar där på botten igen och inser det så kan det vara svårt att hitta energin till att kämpa sig tillbaka. Ibland kan det kännas som att det inte är någon idé. När allting började göra ont igen och då man hamnade tillbaka i destruktiva mönster. Men hur många gånger man än trampar snett och kommer av sig för en stund i kampen mot det friska, så går det alltid att komma tillbaka. Vi kan alltid gå vidare. Efter ett återfall, tjugo eller hundra. Vägen till att kämpa stängs aldrig.


Pia Ejeklint har delat med sig utav sina kloka tankar kring återfall. Det är okej att trilla. Och precis som Pia säger, försök att acceptera att vägen mot det friska är upp och ner och hemskt jobbig då och då. Men om vi fortsätter att gå, så når vi tillslut våra mål. Har du några tankar kring ämnet återfall? Berätta gärna på blogg@shedo.se

Nu ska ni få läsa Pias tänkvärda text!

"Ett återfall är ett återfall och absolut inte något misslyckande (även om det oftast känns så). De kommer under färdens gång och man måste försöka försonas med det, acceptera att vägen mot fri(sk)het är snårig och vass och inte bara en enda lång raksträcka.

Det är aldrig kul att ramla dit, att återfalla i ett destruktivt beteende man trodde att man hade lämnat bakom sig. Men det är vanligt och helt okej att drabbas av återfall. Klandra inte dig själv om du står där en dag och det känns som att marken under dina fötter just försvann.

Klandra inte dig själv och låt inte ett återfall bli flera för att du sparkar på dig själv för det som hänt. Ett återfall, okej. Vem har sagt att du inte kan gå vidare efter det?

Tänk inte på det som varit utan på det som är och det som komma skall. Vänd ryggen till och fortsätt att gå, gå mot någonting bättre. Låt inte ett återfall bli en bromskloss i ditt tillfrisknande."

Inga kommentarer: