fredag 25 april 2014

Var femte flicka har ätstörningar

Redaktör: Jessica Andersson

I onsdags presenterade Rädda barnen en rapport som visar att nästan var femte flicka har eller har haft ätstörningar. Skrämmande siffror tycker vi på SHEDO.

Vilka faktorer tror du spelar in i att så många drabbas av ätstörningar idag? Berätta gärna för oss i kommentarsfältet, på vår facebooksida eller i ett mail till blogg@shedo.se


Här kan ni se TV4 Nyheternas inslag om rapporten samt höra en tjejs tankar om sin tidigare anorexia.

söndag 20 april 2014

Vägen bort från självskador

Skribent: Jessica Andersson
 Tema: Alternativ till självskadebeteende
 Redaktör: Jessica Andersson

Jag minns åren då jag gick i DBT för mitt självskadebeteende. När min terapeut bad mig att krama isbitar i handen när jag ville skada mig själv. Det var ny mottagning igen, dagvård, sjukhus. Jag var så trött på det och skrattade nog mest när jag hörde förslaget. Inte för att det var roligt, bara för att jag var uppgiven. Det fanns ju inte ens någon som förstod att is aldrig skulle bli lösningen.

När jag fick höra det här förslaget hade jag inte riktigt kommit in i behandlingen och varken jag eller min nya terapeut visste vad som fungerade för mig. Det är ju trots allt så olika. Men hon ville hjälpa mig, försöka skapa hopp om att det finns annat än att göra sig själv illa. Och hon hade rätt, men jag behövde hitta mitt egna sätt, min egna väg bort från det självdestruktiva. Och jag fann den. Tillslut. Det tog tid, men det gick.

Det finns mängder med alternativ till självskadebeteenden. Ibland är det svårt att hitta det som passar en själv, men om man fortsätter leta och testa så hittar man det tillslut. Min räddning var ingen praktisk sak, som att distrahera mig eller ringa en vän - mitt sätt var min beslutsamhet. Att jag bestämde mig där i september 2012. Nu räcker det. Nu orkar inte jag mer.

När jag väl hade tagit beslutet väntade många kämpiga månader. Det var inte lätt. Det var jobbigt. Men, jag kommer aldrig tveka på att det var värt det. Det som fick mig att orka kämpa vidare var att jag hittade annat i livet. Jag ersatte smärtan och ångesten, sjukdomar och självskadebeteende med saker som var viktiga för mig i livet. Jag skapade nya intressen och lärde mig att uttrycka känslor i andra sammanhang. Det blev ett stort tomrum i hela mig när jag lämnade mitt självskadebeteende bakom mig, och detta var jag tvungen att fylla för att orka gå vidare.

Vi är alla olika, och det som fungerade för mig kanske inte fungerar för dig. Men det finns många bra saker man kan göra vid ångest, starka känslor och självskadetankar. Vi på SHEDO har en färdighetslista med massor med tips på alternativ till självskador. Ni hittar den HÄR. (PDF-fil för utskrivning. Vi har den också på vår hemsida, här)


Har du några tips på vad man kan göra vid självskadetankar, ångest eller starka känslor? Maila gärna till oss, blogg@shedo.se

fredag 18 april 2014

Glad påsk!

 Redaktör: Jessica Andersson

GLAD PÅSK vill vi på SHEDO önska er alla! Högtider kan vara en tid som är extra svår och kämpig när man inte mår bra. Därför tänker vi på er lite extra, och kanske kan det hjälpa lite att läsa om våra tidigare inlägg som handlar om mående, ätstörningar och självskadebeteenden i kombination med högtider. Ni hittar inläggen HÄR.

Kom ihåg - du är inte ensam. 

måndag 14 april 2014

Veckans tema: Alternativ till självskadebeteende

Skribent: Jessica Andersson
 Tema: Alternativ till självskadebeteende
 Redaktör: Jessica Andersson

Hej vänner! Nu är vi redan inne på påskveckan! Mysigt tycker jag då det betyder en bit in på april och en vecka med familj och vänner för min del. Och er såklart!

Den här veckan tänkte jag att vi skulle prata om olika alternativ som finns till självskadebeteende. Vad man kan göra istället för att skada sig själv. Varför man skadar sig själv beror på olika saker, alla har vi en egen historia och ett eget mående. Men vad kan man göra för att stå ut med ångest och starka känslor eller bara stå ut med livet utan att göra sig själv illa? Trots att vi skadar oss av olika anledningar så har vi alla en sak gemensam - det finns andra sätt. Det går att stå ut och klara livet utan att göra sig själv illa, även om det inte alltid känns så när man är mitt uppe i det.

Har du några tankar, tips eller idéer kring vad man kan göra istället för att vara självdestruktiv när livet gör ont? Maila gärna in dessa till blogg@shedo.se så publiceras just dina ord under veckan! Kom ihåg att dina erfarenheter och tankar kan hjälpa någon annan.

Kram och kärlek!

fredag 11 april 2014

Jag kunde inte för mitt liv förstå varför hon skrek på mig

Skribent: Jessica Ahlbom
 Tema: Hantera närståendes reaktioner
 Redaktör: Jessica Ahlbom

Det finns dagar här i livet som man aldrig glömmer. Stora, viktiga dagar som när man tar studenten, fyller jämnt eller när man träffade sin partner för första gången. Men man kan också minnas till synes mindre viktiga dagar, men som hade en otroligt stor inverkan på ens liv ändå.
En sådan dag i mitt liv är när mina närmaste vänner i klassen fick reda på att jag hade fått ett återfall för första gången, och börjat skada mig själv igen. Jag berättade för dem för att jag ville att de skulle veta, och för att jag behövde deras stöd mer än någonsin. De kramade om mig länge och hårt, och berättade att de fanns där om jag skulle behöva dem, oavsett vilken tid på dygnet det var. Den reaktionen som man vill höra.
Men så var det en av tjejerna som inte reagerade fullt lika bra. Hon stirrade på mig med stora ögon, och sa "Jag trodde du hade slutat med skiten". Sen började hon skälla ut mig. Jag kommer inte ihåg vad hon sa, hur länge hon skrek eller hur det hela slutade. Men det jag kommer ihåg är den tanken som cirkulerade i mitt huvud under hela den här tiden: "Varför skriker hon på mig? Jag sa ju från början att det kanske inte skulle gå på första försöket, men jag försöker i alla fall..." Jag kunde för mitt liv inte förstå varför hon stod och skällde ut mig för någonting som jag själv inte kunde hjälpa. Jag var ju sjuk...
Hon skrek på mig många gånger under min sjukdomsperiod. Varje gång var jag lika oförstående. Varför skriker hon på mig? Tror hon att det hjälper? Hur många gånger jag än försökte berätta för henne att jag ofta fick mer ångest när hon skrek på mig, så verkade det inte hjälpa.
Självklart kan jag förstå att hon blev sur, det kan inte vara lätt att ha en vän som är sjuk i en sjukdom som man, enligt omvärlden, bara ska rycka upp sig ifrån och sluta göra illa sig själv. Men fullt så enkelt är det ju inte. Precis som jag inte kunde förstå varför min vän vart arg och skrek på mig, kunde hon inte förstå att jag faktiskt var sjuk, och att jag inte hade valt detta själv.
Det tog många år innan jag hittade en fantastisk psykolog som förklarade det hela för mig. Min vän som hade spenderat all den här tiden med att skrika på mig var egentligen inte arg på mig, hon var orolig. Det är det som är lurigt med känslor, ibland tar de ett annat uttryck än det man egentligen känner. Hennes oro visade sig genom ilska, förmodligen eftersom hon kände sig hjälplös i den situationen.
Hade jag vetat tidigare att hon inte var arg hade jag sluppit många timmar med ångest. Hade hon någon gång under alla våra bråk berättat hur hon verkligen kände, hade vi kunnat undvika fler bråk.
Hela tanken med den här texten var att belysa det faktum att man inte kan veta hur andra personer känner, även om de visar någon känsla. Samtidigt hoppas jag att någon, en anhörig eller drabbad, ska kunna ta till sig av den här texten och med dessa kunskaper undvika ångest, bråk och onödiga tårar. Om någon skriker på dig när du berättar om dina problem eller ett återfall, försök att fråga om personen i fråga verkligen är arg, eller om den i själva verket bara är orolig för din skull. Om du är anhörig, vare sig du är en familjemedlem, vän, fritidsledare eller vad som helst, och någon kommer och berättar om sina problem för dig, försök att inte skrika. Det kommer vara svårt, jag vet, men det kommer inte hjälpa någon. Försök istället att sätta ord på tankarna och känslorna, och berätta om din oro. Berätta att du finns där(om du kommer göra det), och berätta att det är svårt för dig också, om du tycker det. Säg vad som helst, så länge du är ärlig. Det kommer hjälpa er relation, och ni slipper många onödiga bråk i framtiden. 

måndag 7 april 2014

Veckans tema: Hantera närståendes reaktioner

Skribent: Jessica Ahlbom
 Tema: Hantera närståendes reaktioner
 Redaktör: Jessica Ahlbom

Hej alla fina!
Hoppas att ni har det bra, även om det har varit måndag idag! Nu är det en ny vecka igen, och ett nytt tema här på bloggen! Hur mycket man än försöker undvika det eller dölja det, kommer personerna i ens omgivning, ens nära och kära, att få veta att att man lider av en ätstörning, självskadebeteende, och/eller psykisk sjukdom. Även om jag önskar att man ska mötas av någon form av förståelse, vänlighet och stöd, är det inte alltid sanningen. Så den här veckan ska vi prata om just det, närståendes reaktioner på ens psykiska mående. Temat för veckan är "Hantera närståendes reaktioner", vilket kan vara både lätt och svårt, beroende på hur personen i fråga reagerar. Tanken är att vi ska hjälpa varandra, stötta och om det finns några anhöriga som läser den här bloggen, ge dem lite stöd och råd i hur man kan bemöta någon som berättar om den här typen av problematik.
Jag vill jättegärna läsa era texter och tankar om veckans tema! Det går jättebra att vara anonym om man vill det. Adressen är som alltid blogg@shedo.se.

Ta hand om er!
Varma kramar

Jessica

tisdag 1 april 2014

"Jag är övertygad om att botet mot fördomar är att prata."

Skribent: Diana Gimling
 Tema: Fördomar om psykisk ohälsa
 Redaktör: Jessica Andersson

Jag tror att det är genom att prata, visa sanningen, som man kan krossa de fördomar som finns i samhället – oavsett om det handlar om psykisk ohälsa eller någonting annat. Fördomar bygger på okunskap och jag är övertygad om att det kan motverkas genom att vi ersätter antaganden och tolkningar med fakta, visar verkligheten och sprider kunskap.

Jag valde tidigt att vara öppen om min psykiska ohälsa, både i verkliga livet och genom att blogga om min väg framåt. Visst har jag ibland stött på fördomar, men reaktionerna jag har fått har ändå varit övervägande positiva. I förra veckan tog jag det ett steg längre: jag fick möjligheten att i samband med barnombudsmannens årsrapport vara med i en intervju i Aftonbladet om mina erfarenheter av BUP och psykisk ohälsa. Jag kan erkänna att jag var nervös och orolig – trots att många i mitt liv redan visste om min historia fanns det också en hel del som inte gjorde det. Hur skulle mina arbetskamrater reagera? Andra bekanta som jag träffat i helt andra sammanhang? Att jag valde att ställa upp var i hopp om att med mina erfarenheter kunna hjälpa andra - och just för att jag är övertygad om att botet mot fördomar är att prata. Att våga visa.

Det jag vill säga med den här texten är att det är värt att våga, att det kan bli så bra. Visst finns det fördomar, visst finns det de som inte kommer att förstå – kanske behöver vi ta den risken för att gemensamt kunna förändra samhällets syn på psykisk ohälsa? Reaktionerna jag har fått efter intervjun har enbart varit positiva. Många kollegor har kommit in till mitt kontor, berömt mig för att jag vågar berätta och flera har delat med sig av egna erfarenheter. Vi har diskuterat psykisk ohälsa, psykiatri, hur man kan hjälpa och hur man skulle kunna förbättra vården. Bekanta som tidigare uttryckt sig väldigt dömande mot andra med psykisk ohälsa har plötsligt verkat uppriktigt intresserade. De har frågat, undrat, velat lära sig.

Den absolut vanligaste reaktionen har varit: ”Men du?! Det hade jag aldrig trott. Du som är så bra och…”. Jag tror att det är en viktig tanke, en väldigt vanlig fördom på väg att brytas. Ja, jag. Jag som alltid ler, skrattar, visar intresse och bryr mig. Jag som jobbar snabbt och effektivt, som lär mig fort och gärna hjälper till. Jag som reser, spelar teater, träffar vänner och för det mesta har mycket på gång. Jag - som är som precis vem som helst - kämpar med psykisk ohälsa. 1 av 4 drabbas: det kan hända vem som helst och det syns inte utanpå. Det är viktigt att komma ihåg, viktigt att få fram och jag tror att enda sättet att göra det är att våga prata. Våga berätta.