tisdag 21 oktober 2014

Mindfulness

Jag försöker numera sortera mina tankar och vara mindful i det jag gör. Även om det är svårt att vara närvarande i alla ögonblickets händelser ibland. Att försöka stanna upp i ögonblicket och inte glömma att andas och verkligen vara där och då. Har övat väldigt länge för att lära mig kunna bli mer mindful och närvarande i nuet. Att inte inte fastna i tankar eller grubblande. Vilket för mig har och är ett stor dilemma och jag får öva och träna dagligen i just mindfulness.

Att när jag gör något vara fullt medveten i det jag gör där och då. Att jag gör det fullt ut och inte fokuserar på alla miljoner tankar i huvudet, det är inte det lättaste. Det krävs en del övning och tålamod. När jag diskar så diskar jag. Och jag rekommenderar det varmt. Man kan även beskriva föremål eller en person, allt för att fokusera på något annat än det som börjar ta upp ens tankar när man får exempelvis ångest eller panik.

Jag kan rekommendera att man jobbar dagligen med mindfulness och att man avsätter en liten stund och stänger av telefonen och tvn. Att man inte har något som stör just då behöver inte vara någon lång stund. Gör det som känns bra för dig själv, och vad det är vet man bäst själv.

Alla kan lära sig mindfulness men det krävs mycket jobb, en metod som går att lägga på i stort sett allting du tar dig för – från matlagning och träning till arbete och socialt umgänge. Här är sju stycken tips i attitydförändringar som kan hjälpa dig att leva i nuet! Konsten att leva här och nu, där du ständigt känner livet med alla dina sinnen, som sänker stressnivåerna och höjer livskvaliteten. Det menar Anita Carlsson, författare till boken ”Livslust med medveten närvaro”. Anita är en person som är väldigt inspirerande och kunnig inom DBT (Dialektisk beteendeterapi). Kom ihåg att det kan krävas lite tålamod och tid för att komma in i tänkandet!

1. Att inte döma eller bedöma
Försök att göra dig av med förutfattade meningar eller idéer. Se möten med personer, eller händelser, som en förstagångsföreteelse. En icke-dömande attityd ger dig möjligheten att se på omvärlden som någonting nytt. Varje dag.

2. Att ha tålamod
Lär dig konsten att vänta! Träna tålamodet genom att acceptera att det finns tid där det inte händer någonting alls. Klarar du av tandläkarens väntrum, bilkön eller minuterna innan bussen kommer utan att tänka på vad som ska ske härnäst – då har du kommit en bra bit på väg!

3. Att ha nybörjarsinne
Hitta tillbaka till barndomens nyfikenhet, där varje dag erbjöd någonting unikt och spännande. Se människorna i din omgivning som nya, välj en ny resväg till jobbet och våga.

4. Att ha tillit till sig själv och andra
Lär dig lyssna till, och lita på, din magkänsla och intuition. Ta för vana att lyssna inåt, vad vill du, vad är bra för just dig? Och hylla ensamheten, våga vila i själva närvaron i ditt eget sköna sällskap!

5. Att inte sträva
Att ha många järn i elden är så långt ifrån mindfulness man kan komma. Sluta fokusera på prestationer och färdigt resultat, det är ju resan mot målet som är själva livet!

6. Att acceptera
Lär dig acceptera saker du inte kan förändra omedelbart. Att lägga negativ energi på opåverkbara saker, som vädret, skapar bara trista känslor. Arbeta med nuet, inte mot det, och släpp in toleransen i din vardag. Låt det lilla - men viktiga – ordet ”förlåt” ingå i ordboken, det ger i sin tur ett mer generöst och lyckligt liv.

7. Att släppa taget
Lämna saker bakom dig, både bra och dåliga upplevelser. Stanna upp och observera dina tankar och känslor. Acceptera dem som de är, utan att ifrågasätta eller älta dem, och släpp taget om dem!
Det är just acceptansen, icke-dömande och självvalidering som jag jobbar väldigt intensivt med inom min DBT-behandling.

Det viktigaste är att man som sagt följer en persons råd i sin närhet som man litar på, att man inte är rädd för att be om hjälp, råd eller tips eller vägledning. Att be om hjälp är en otrolig styrka! Det är är en otroligt stor kompetens att inse att man behöver lite mer stöd eller vägledning. Ett sundhetstecken anser jag!

Kärlek & respekt
Veronica, shedoskribent

Inga kommentarer: