onsdag 29 oktober 2014

Dig fattas inget! Det är psykiskt!

Hört de här orden någon gång? Jag har. Många gånger! Och jag tror att dessa ord är rätt så vanliga när man lider av både fysisk OCH psykisk ohälsa. Visst, vissa problem är psykosomatiska och det kan vara en stor utmaning. Men sedan finns det de som mår psykiskt dåligt men även har en fysisk sjukdom som behöver behandling, en undersökning eller medicinering.

Min journal inom psykiatrin är tjock efter alla dessa år. Jag lider samtidigt av svår RLS (Restless legs), en neurologisk sjukdom som kräver medicinering. Under tider jag har varit inlagd men inte fått gå ut har mina fysiska symtom ibland tilltagit och avdelningen fick kalla in en konsultläkare från neurologen. En gång hade jag starka neurologiska smärtor på grund av kontramedicinering och vi behövde en lösning. Just då neurologen kom hade personalen APT och ingen kunde vara med vid undersökningen. Jag beskrev mina besvär och fysisk sjukdomshistoria, vilka mediciner jag tar för tillfället, både de för RLS och de för psyket.


Han såg mina armar, tittade på mig och sade att det inte är RLS-besvär utan "bara" psykosomatisk smärta, att det inte finns någon kontramedicinering. Jag sade att jag kände igen smärtorna, att de inte är psykiska. Han var redan på väg ut ur rummet. Jag var knäckt och kände mig både överkörd och dumförklarad.  Sedan blev jag arg, riktigt arg! Kan man inte ha ont av andra än psykiska orsaker för att man är inlagd inom psykiatrin, för att det dessutom finns spår av gamla självskador? Ingen har rätt att idiotförklara mig! Ingen! Som tur är så är jag väldigt envis och känner min kropp. Jag gav mig inte och några dagar senare rättade man till mina mediciner.

Liknande saker har hänt mig på vårdcentralen. Det är precis som om man bara kan lida av en sak åt gången. Och det är precis som att fysisk sjukdom automatiskt utesluts i första hand därför att man lider av psykisk ohälsa. Ett klassiskt exempel på hur många osanningar det fortfarande finns om psykisk ohälsa, även bland läkare, de som borde veta bäst. Jag hoppas att folk någon gång inser att det ena inte utesluter det andra. Jag vill bli tagen på allvar och bli bemött med respekt oavsett vilken slags ohälsa det rör sig om och oavsett på vilken del av ett sjukhus jag ligger på!

Var positivt envisa och ta hand er själva!
Kram Bianca, shedoskribent.

5 kommentarer:

Kjetil sa...

Bra att du skriver om detta, en skam att det är på detta viset! Många berättar om detta bemötnde, viktigt att du skriver!!
Kjetil (@psykiatri-ssk)

Anonym sa...

Bra skrivet samma gäller mig, sändes till psyk i omgångar sedan tonåren och nu inser dom att det är crps.! Oavsett fysisk eller psykisk ohälsa så ska det inte avfärdas, de ska tas på allvar!
Visst crps kan leda till även psykisk ohälsa men de är inte konstigt för den jävulska smärtan man har är ren plåga. Vem skulle inte få sig en knock av de på psyket lixom.

Bianca Andersson sa...

Tack Kjetil och anonym för era kommentarer och er positiva feedback!

Anonym sa...

Det är fruktansvärt att höra. Jag själv har blivit nekad behandling för vestibulit (underlivssmärtor) i snart tre år för att jag har en hitstoria som självskadare och med dubbla personlighetsstörningar i bagaget. Får ingen hjälp. Alla skickar mig endast till psykiatrin som sen skickar tillbaka mig eftersom de inser att jag idag är frisk. Och sen börjar karusellen om igen. Känns som det kommer vara såhär hela livet. Försöker numera gå i långärmat till läkaren och hoppas det kommer hjälpa.

Bra du stod på dig och fick hjälp! Hoppas du mår bättre nu.

S sa...

Har klarat mig rätt bra själv, men de två större sjukdomstillfällena jag haft i livet inträffade innan jag fått en officiell psykstämpel. Däremot har jag hört alltför många berättelser från andra... hur de fått vända i dörren när ett blodprov eller en röntgen hade kunnat visa redan från början att de led av en högst reell sjukdom.

Hela tanken är ju bara så absurd: du har en psykisk sjukdom, så från och med nu är du totalt immun mot hjärtinfarkt, cancer, diabetes, reumatism - ja egentligen är psykisk sjukdom den magiska kuren mot alla våra folksjukdomar. ;)

Tack för att du skriver om detta, det måste bli en attitydändring!