lördag 30 augusti 2014

Att tävla i psykisk ohälsa

Det är inte mycket som gör mig förvånad. Jag har under mina år inom sluten- och öppenpsykiatrin mött många människor med lika och olika diagnoser, med lika och olika beteenden, personligheter och åsikter. Jag har sett det mesta och kan hantera de flesta. Och många gånger har jag lidit. Lidit med dem som haft det kämpigt. Lidigt över mitt egna mående. Dock finns det en sak som hugger i mig lite extra. Som väcker fler och starkare känslor än något annat - när jag ser någon tävla i psykisk ohälsa.

Att tävla i psykisk ohälsa är ett spel som aldrig går att vinna. Det är ett spel utan regler, utan domare och utan resultat. Vem bestämmer vem som mår sämst? Vad avgör hur en annan människa mår? Vem avgör hur en annan människa mår? Vad innebär det att vara bäst på att må sämst? Går det att uppnå på andra sätt?

Jag har varit inlagd inom slutenvården nästan två år i sträck och jag har bott på ett behandlingshem i 27 månader. Det är lång tid. Jag har mött så många människor som mått så dåligt. Jag har pratat med de flesta av dessa människor. Hört livsberättelser, den ena olik den andra. Jag har sett dåligt mående uttrycka sig på lika många sätt. Efter att ha träffat alla dessa människor kan jag med säkerhet säga att ett beteende inte hänger ihop med graden av psykiskt lidande. Så vad avgör vem som mår sämst?

Mår man sämre när såren är fler eller synliga?
Mår man sämre när man tvingas sondmatas?
Mår man sämre när man vårdas inom ramen för LPT?
Mår man sämre när man tvingas sy?
Mår man sämre när man har fler mediciner?
Mår man sämre när medicindoserna är starkare?
Mår man sämre när man skriker?
Mår man sämre när man är utåtagerande?


Sårens mängd eller synlighet har ingen betydelse för ditt mående. En person kan skada sig själv för att den saknar andra färdigheter att ta till när det krisar.

Att tvingas sondmatas är endast en somatisk del av en mycket svår psykisk diagnos - ätstörning, som för de allra flesta innebär skeva tankesätt kring mat och kropp.

Att vårdas enligt LPT är frihetsberövande och kan verka individuellt kränkande, och något som tas till i yttersta nödfall.

Att sy är inte ett mått på psykiskt mående. Endast en konsekvens av för få färdigheter.
Medicinering är högst individuell och ska inte jämföras med någon. Inte heller doserna. Alla har olika behov och känslighet/tålighet vad gäller mediciner. Medicin säger ingenting om måendet, enbart om behov och bristande förmåga, tex att somna, ta hand om ångest och producera seratonin.

Att skrika är ett sätt att uttrycka sig på, lika som att vara tyst. Det ena är inte bättre/sämre än det andra.

Att vara utåtagerande är också endast ett sätt att uttrycka dåligt mående på. En del vänder sitt mående utåt, andra inåt. Inget är bättre eller sämre.

När jag var 10 år började jag tänka på självskada som ett sätt att hantera min vardag. När jag gick ut gymnasiet nästan 10 år senare fick jag höra att jag hade självskadat varje dag. Jag visste inte ens själv om det. För mig hade självskadan endast varit ett sätt att stå ut. När jag ytterliggare två år senare blev inlagd blev också mina självskador synliga. Jag är idag helt självskadefri, efter drygt tio år med självdestruktivitet. Jag har inga tydliga eller för var mans öga synliga ärr. Ändå har jag lidit av svår självdestruktivitet. Jag har vårdats enligt LPT i tre år. För mig har aldrig en självskada varit ett mått på hur dåligt jag har mått. Jag har inte gjort mig illa för att tävla i vem som var värst. Jag gjorde mig illa för att jag inte vågade gråta och för att jag inte stod ut med mig själv. När jag under min tid på behandlingshemmet vågade lita på att jag kunde få tröst när jag var ledsen och började känna riktig trygghet blev inte längre självskadan ett alternativ. Jag har aldrig brytt mig när mina medpatienter pratat om hur många gånger de har sytt och med hur många stygn. Klart att jag har påverkats men jag har tänkt att antal stygn aldrig kan säga hur stort lidandet är. Aldrig!

Jag märker på många jag träffar att det finns en outsagd hierarki inom psykiatrin. Det är sorgligt för trots att vi till synes kan ha liknande svårigheter, får vi inte glömma bort att alla är individer med olika ryggsäckar, olika behov, olika personligheter, olika tankar och olika miljöer. Vi har kommit olika långt på vår resa genom livet. Vi har alla samma värde, och vi kommer alla att kunna sluta på samma ställe, men vägen dit kommer och ska se olika ut för alla. Därför kan vi inte bete oss eller bli behandlande på samma sätt - bara med lika värdighet. Det innebär också att tävlan och jämförelse endast leder till fördärvelse och i slutändan till mer lidande.

För att undvika att hamna i en ond spiral av tävlan - fråga vad du vill, vad du behöver och varför. Vad vill jag uppnå? Leder detta mig mot mina mål? Går det i linje med mina värderingar? Var vill jag vara på sikt? Agera därefter.

♥ Kram Johanna, shedoskribent

8 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt och bra skrivet! Tack!

Jenny sa...

Vilket oerhört bra och viktigt inlägg! Tack!

Anonym sa...

Min dotter säger att om man inte kan vara bra på något positivt så vill man vara bäst på något negativt...alltså den som sytt flest stygn, väger minst etc, den är på något vis vinnaren....sorgligt att någon ska behöva känna så....

MissManic sa...

Kan hålla med om "Anonym" om just känslan av att vilja vara bäst på något.
Jag väljer dock att aldrig tävla öppet men jag tävlar med mig själv mot andra.
Om A, syr 10 stygn så måste jag sy 11 stygn - inte bildligt men ni förstår grejen.
Jag har alltid blivit nedtryckt och i min värd så förtjänar jag inte att må bra, vilket resulterar i att om jag mått bra i 2 dagar och kommer på mig själv så måste jag bestraffa mig på något sätt, mat, rakblad, tabletter, alkohol, utsätta mig för risker, utsätta mig för saker som jag vet ger mig ångest.
Varför?
Jo, jag förtjänar Inte att må bra. Något som jag idag försöker komma över, jag har träffat mannen i mitt liv som verkligen kämpar för att jag ska förstå att jag Visst förtjänar ett gott liv. Oftast så motarbetar jag honom för han Ljuger!
Men, han ger sig inte, han vägrar att ge sig.

Men än idag - senast idag så valde jag att utsätta mig för att gå ut med hunden trots att det är jättemörkt och jag är vansinnigt mörkrädd, för - nu har jag haft blandade känslor, jag måste bryta upp de invanda destruktiva sakerna och måste nu hitta ett nytt, så jag utmanar mig till att göra något som ger mig ångest.

Så, jag tävlar mot andra men aldrig så att de märker det, men för mig själv.

Den psykiska problematiken är inget annat än ett stort mysterium, en nöt som är svår att knäcka.
Men, nu skulle jag inte bara kommentera utifrån en annan kommentar, hela inlägget - mycket bra skrivet

Anonym sa...

Bra skrivet!
Har själv också lagt märke till det. När jag var liten och inlagd på BUP så drogs jag med i den där "tävlingen" tills jag insåg att det jag höll på med inte var sunt. Men fortfarande märker jag att folk håller på. Sist jag var inlagd så sa jag till två medpatienter som höll på att jämföra vilka metoder de använt för att försöka ta livet av sig att det inte var uppbyggligt att ge varandra tips. De blev sura och sa att de inte alls blev triggade av att diskutera sådant och de var minsann självmordsbenägna på riktigt till skillnad från mig som bara ville ha uppmärksamhet. Ska tilläggas att jag inte självskadat på tio år. Jag kände mig så arg av deras kommentarer. Jag tänkte ilskna saker som "vad fan gör ni här om ni ändå inte vill ha hjälp". Jag blev också våldsamt arg på inskrivningsläkaren på akuten som hade berättat att hennes bakjour hade sagt att det inte var någon idé att hjälpa mig eftersom jag säkert ändå bara skulle skriva ut mig och inte följa läkarens ordination. Jag var arg för att hennes bakjour hade haft helt fel om mig, det finns ingen mer motiverad person att hitta än mig och jag tänkte ilskna tankar om de där medpatienterna att "de som själva påstår att de har noll motivation att kämpa för att bli bra, de har en självklar plats här och det läggs resurser, men när jag kommer och ber om hjälp så möts jag av en fördomsfull bakjour som inte vet vad han pratar om, trots att jag är motiverad som helvetet att kämpa!" Jag tyckte att det var så orättvist och jag tänkte att det var deras fel att bakjouren hade varit så fördomsfull mot mig för jag tänkte att det är såna som de som förstör ryktet för oss andra. Allt det där tänkte jag i min ilska. Jag sa det inte högt för någonstans förstår jag ju att det inte är så himla lätt att vara i deras situation och att de inte gör som de gör för att vara dumma. Det är inte så himla lätt att må dåligt och allas kamp ser olika ut. Men arg blev jag i alla fall och bittra tankar tänkte jag.

Carro sa...

Bra skrivet de där behövde jag verkligen! Jag har alltid känt att jag varit så "mild" i mitt mående. Jag har inte mått så dåligt som många andra och inte gjort lika drastiska saker som att verkligen gå in för att ta livet av mig utan har "bara" tagit en mindre överdos. Så nu när jag mår bra och läser andra bloggar om personer råkat värre ut så får jag ibland tankar på att jag måste göra något värre för att bevisa att jag mått så dåligt. Har försökt intala mig själv att jag har mått riktigt dåligt ändå men har lite svårt att lita på mig själv.. Så tack nu förstår jag!

Nathalie sa...

Tack, jag behövde det här. Är odiagnotiserad. Antagligen UNS, blandar hets och svält. Ibland går jag ner, ibland upp. Ligger ganska likt dock. Har dock gått upp mycket under sommaren pga hets pga noll rutiner. Detta fick mig dock att känna att jag också "får" må dåligt trots att jag inte har anorexia.

På gränsen sa...

Suveränt!! Särskilt slutklämmen, "vad vill jag egentligen?" Super.