fredag 17 januari 2014

Jag kommer aldrig att bli som du

Skribent: Jessica Ahlbom
Tema: Ideal
 Redaktör: Jessica Ahlbom

Jag går samma väg som jag alltid har gjort. Jag kliver av bussen och möts direkt av det stora, vita leendet, det långa, blonda, vågiga håret och den smala midjan. Jag går några steg till och tittar åt vänster, bara för att mötas av en liknande bild. På rad sitter hela familjen och ler. Mamman med det långa, blonda, vågiga håret. Pappan med det vältrimmade skägget och det nyklippta håret. Barnen som håller varandra i handen och ler stora, påklistrade leenden. På andra sidan gatan hånskrattar en underklädesmodell åt mig från affischen som hon sitter på. Där är hon, med det långa, bruna, vågiga håret. Det stora leendet visar de blekta tänderna. Rakt framför mig finns en retuscherad sminkreklam. Ett allvarligt ansikte som stirrar på mig. Med isblåa ögon, inte en rynka i hela ansiktet som ser ut att vara gjort av porslin och ögonfransar som går upp till ögonbrynen.
Och jag har fortfarande bara gått 20 meter från bussen
 Inte konstigt att ätstörningsvården och psykiatrin får allt mer att göra. För några dagar sedan kom H&Ms katalog där en vanlig, vacker tjej blev betecknad som "plussize", och idag läste jag om en app för barn där de ska leka plastikkirurger och göra en lite större tjej "smal och vacker". Och detta spel riktar sig till barn.
Vad skickar vi för signaler till våra barn och folk i vår omgivning när vi hela tiden klagar på vår vikt? Jag har själv vuxit upp med en mamma som under större delen av min barndom har klagat på sin vikt. På det stället där jag jobbar, är dieter det stående samtalsämnet på lunchen. Vilken diet man går på den här veckan, hur mycket man ska träna, vem som lyckas bäst med att gå ner i vikt.
Nu vill jag absolut inte kasta skit på dem som strävar efter ett hälsosamt liv, tvärtom uppmuntrar jag det! Men det ska vara just det, hälsosamt. Man ska sträva efter att själv må så bra som möjligt. Personligen tycker jag att man ska träna för att man mår bra av det, och för att man tycker att det är kul. Man ska äta den mat man tycker om, och framförallt ska man äta sig mätt!
De där modellerna som tittar ner på mig från olika annonser, får gärna fortsätta stirra på mig. Jag kommer aldrig att försöka bli som någon av dem, för jag vet att de är fejk! Men det är inte lätt att försöka intala sig det när de hela tiden stirrar på en och dömer en. När samhället tror att det är sådär man ska se ut. När ens egen bild och världens bild inte längre stämmer överens. Helt plötsligt raseras allt det man trodde sig veta om världen och samhället, men ack så fel man hade! För helt plötsligt sitter man där, och all reklam i världen skriker att man ska ändra på sig och rätta sig efter samhällets normer. Då säger jag såhär: Hej samhället! Du får tycka precis vad du vill om hur jag ser ut. Jag mår fantastiskt! Jag äter mat som jag tycker om, jag tränar för att jag älskar det och jag har min naturliga hårfärg. Det kanske inte är så du vill att jag ska se ut, men det är den jag är. Och det är den jag alltid kommer att vara. Du kan försöka bryta ner mig, säga att jag gör fel, säga att jag är ful, att jag måste banta, göra det ena och det andra. Det spelar ingen roll. För jag är nöjd med den jag är, och du kommer aldrig kunna bryta ner mig. För jag är starkare än så. Och jag kommer kämpa för att försvara alla människors rätt att vara sig själva. Att vara den egna, vackra, fantastiska och underbara personen som de faktiskt är.
Du har ingenting att komma med.

Inga kommentarer: