måndag 31 oktober 2011

Mina aspekter och tankar på fördomar och stereotyper

Skribent: Yasmine Ejner Lind
Tema: fördomar och stereotyper
Redaktör: Yasmine Ejner Lind

Jag har upplevt liksom många, att fördomar och stereotyper finns bland alla kategorier, alla målgrupper av människor. Men är det en slump att smarta personer bär glasögon i filmer och media, eller att blondiner är korkade? Ibland finns det en grund som byggts vidare på och blivit allt mer absurd. Det kan gå i en kedja. Kanske finns det ett attribut i en stil till exempel, som förknippats med en personlighet, musikstil eller ytterligare ett attribut. Denna del kanske leder in på ännu ett drag, och så har vi 3 olika delar. Finns dessa 3 delar i flera sammanhang bildas en stereotyp. Och denna stereotyp kanske således gör att vi antar att stereotypen kvarstår den vägen. Det blir en fördom. Bildad av en sanning – men fortfarande en fördom!

Dessa fördomar finns bland musikformer, filmbranchen, bland yrken och under skolgången – och väldigt framträdande inom psykiatrin. Det vore intressant att fråga en grupp människor om hur de tänker sig att en person med självskadebeteende, ätstörningar och övrig psykisk ohälsa ser ut, har för attityd och beteende. Något som ofta varit ganska märkbart är hur vissa stilar kopplas till självskadebeteende. Det är vanligt att okunniga människor föreställer sig någon med självskadebeteende som bärare av svarta kläder och depressiv framtoning. Även jag har då jag var yngre, kopplat ihop dessa. Kanske var det i början då självskadebeteende kom ut i media som dessa snabbt kopplades samman? Detta är en ganska given fördom, som på sätt och vis kanske är lätt att förstå. Svart är en mörk färg, mörkt kopplas till negativitet, självskadebeteende är en sjukdom och sjukdomar är främst inte positiva. Däremot blir det fel då det går så långt att personer med självskadebeteende inte tas seriöst bara för att de bär en viss stil, eller umgås med en viss typ av människor. Att sjukdomen skulle vara en trend tillhörande stilen. Även jag har använt svart färg på kläder, men detta har inte varit något som senare lett till självskadebeteende. Då jag började klä mig i ljusare färger tog inte sjukdomen ett abrupt slut för det, och sådant kan nog få andra att tänka till. Självskadebeteende är för komplext och allvarligt för att en stil eller ett bagatelliskt attribut skulle styra helt. Det kan hänga ihop – samtidigt som det inte på något sätt gör det.

Det är då vi låter dessa fördomar bli mer än bara en vag stereotyp, som det blir farligt. Låter vi dessa påverka oss som mer än bara en stereotyp byggd av delvis en sanning, får vi en väldgt snedvriden syn på verkligheten. Alla har fördomar. Men vissa fördomar är hälsovådligare än andra. Fördomar bland människor som bemöter psykisk ohälsa kan kränka och nedvärdera en person till den grad att denne själv inte vet vad som är sant eller inte. Det är viktigt att bryta fördomar. Idag har det kommit fler och fler människor som arbetar med fördomar gentemot psykisk ohälsa, vilket kommit så långt att det blivit tal bland politiker och ett Sverige som börjar sträva efter mer och mer fördomsfrihet.

(H)järnkoll, jag talade om tidigare, visar en studie startad av CEPI, angående diskriminering och fördomar om psykisk ohälsa. Här är några studieresultat:

•69 % rapporterar att man hemlighållit eller dolt sina psykiska problem för omgivningen.
•54 % upplever sig orättvist behandlade av sin familj och 35 % av sin partner.
•50 % tycker att de blivit orättvist behandlade när de gäller att få vänner eller behålla dem.
•47 % uttrycker att de blivit orättvist behandlade av personalen inom psykiatrin.
•79 % anser att de kunnat använda sin inre kraft och styrka för att handskas med stigma och diskriminering.

Hälften, och några procent mer eller mindre än hälften uttrycker att de blivit diskriminerade av vänner, familj och psykiatrisk personal. Att vänner och familj bär skulden är illa nog, men då psykiatrins personal som om några inte skall ha några fördomar - behandlar sina patienter orättvist - då är något med Sverige 2011 VÄLDIGT fel!
 
Fler undersökningar: http://www.hjarnkoll.se/Om-psykisk-halsa/Sa-ser-bilden-ut-/
 
Driver du en blogg om psykisk ohälsa och vill bli en av (h)järnkolls bloggare och medhjälpare?
http://www.hjarnkoll.se/Engagera-dig/Bloggare/ <-- läs artikeln och stöd arbetet mot fördomar inom psykisk ohälsa!
 
 
 
 
Värme, kärlek och fördomsfrihet! Yasmine

Inga kommentarer: