måndag 31 oktober 2011

3 myter att behandla med en lång, vass nål!

Skribent: Yasmine Ejner Lind
Tema: fördomar och stereotyper
Redaktör: Yasmine Ejner Lind

Myter att slå hål på!

Psykisk sjukdom drabbar bara andra

Var fjärde svensk drabbas enligt statistik av psykisk ohälsa. Det har ökat under de senaste decenniet. Ändå har många tankesättet "det drabbar inte mig". För ungefär tio år sedan satt jag framför datorn, surfade på min då bredbandslösa dator och konstaterade att "alla mår visst dåligt nu för tiden". Jag var bara ett barn och var inte medveten om hur dåligt jag egentligen mådde då jag tänkte att "undrar vilka som mår dåligt på riktigt" och förstod inte alls hur mycket själssmärta som dolde sig bakom var fjärde svensk. Idag ser jag helt annorlunda på saken. Det gör ont att inse, men psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. En SHEDO-läsare berättar att hon blivit ifrågasatt av en person, som då läsaren berättade om sin problematik, konstaterat att; hon inte ser ut som "en sån där". Liksom man som barn trodde att fängelsefångar bar randig dräkt och en kedja fäst vid en kula, har många en bild av hur man ser ut om man är psykiskt sjuk. Man kanske ser farlig ut. Pratar högt med sig själv. Har en skrämmande blick, avskräckande utseende, kanske ser man överjordisk ut, tankarna kan bli absurda. Men den blonda girl-next-door-tjejen i kassan på ICA kan faktiskt vara någon som är en sån där. Lika så din lågmälda mattelärare eller karismatiska brevbärare. En sån där, kan vara du. En sån där är precis som vem som helst, men med en mörk sida, liksom alla andra.



Foto: google.se

Psykiskt sjuka är svaga

Svag är ett ord som klingar väldigt negativt. Att vara psykiskt sjuk innebär inte att du är sämre. Mindre begåvad. Eller svag, i bemärkelsen klen och mindre mentalt stark. Man brukar säga att du lättare blir psykiskt sjuk; som med ätstörningar eller självskadebeteende, om du har en medfödd skörhet och drabbas av ett stresspåslag. Skörheten är, om man delar upp det i psykologiska termer, felaktiga substanser i hjärnan som gör det lättare för dig att reagera på stress. Stresspåslaget sedan innebär en miljöpåverkande orsak till en sedan psykisk sjukdom. Men innebär detta att du är svag? Varje gång du genomgår ett dag av självskadebeteende eller ätstörningar, varje dag du överlever din sjukdom - trots att den genomsyrar dig och får dig att stå ut med det mest fruktansvärda - är ett tecken på en enorm styrka. Du lär dig klara något inte vem som helst skulle kunna ta. Alla är starka på sitt sätt, alla bär på en inre styrka - men då du tar sig igenom en dag av sjukdom - är detta om något ett tecken på motsatsen till svaghet.

Psykisk sjukdom är ingen riktig sjukdom, de som drabbas av ätstörningar och självskadebeteende får "skylla sig själva"  

Jag tar en lång vass nål och slår ett stort hål på denna myt! Börjar vi fundera över vilka problem som är verkliga eller inte, kan det leda oss till väldigt djupa filosofier. Vad gör ett problem verkligt? Ofta kan gränsen vara väldigt vag enligt människors synsätt. När blir tankar över vikt och utseende inte längre ett "fånigt i-landsproblem" utan en faktiskt sjukdom som påverkar det dagliga livet? Ofta pratas det om att självskadare väljer att vara sjuka, att de får skylla sig själva. Väljer då en kol- eller cancersjuk att ha denna sjukdom, innan den blir sjuk och tar den första cigaretten/unnar sig den första solen/för första gången låter bli att uppsöka läkare för fysiska symptom? Så långt brukar de flesta inte tänka, men ligger det inte en tanke i detta? Den som får ätstörningar väljer inte sin sjukdom. Första gången den låter bli mat, innan sjukdomen får fäste, kan man säga att personen har ett val, men dennes tanke är sällan eller aldrig att bli svårt sjuk i anorexi, bulimi eller annan ätstörning. En självskadehandling kan man tycka inte är fysiskt omöjligt att stå emot, men då ångesten och impulserna påverkar dig på ett sätt du inte kan undvika, finns det inget som heter overkligt problem.


Foto: metrobloggen.se
Värme och kärlek, Yasmine

1 kommentar:

Jessica - En flicka som är stark sa...

BRA inlägg. alla dessa myter är hemska...