måndag 15 november 2010

TEMA: Tro

Skribent: Elin M. Liljeholm 
Tema: Tro 
Redaktör: Elin M. Liljeholm


Bild: deviantart.com

Den här veckan vill jag lyfta fram ämnet tro. Vad är egentligen tro? Hur är det att leva med och utan tro? Vad har du för tro? Alla tror vi väl på något? En tro kan vara så mycket mer än den tro vi söker i världens religioner. Jag kan inte säga att jag inte tror bara för att jag inte kallar mig kristen, muslim eller buddist. Jag tror på mycket - men på mitt eget sätt. 


Jag tror på änglar, ett liv efter detta, jag tror på godhet och naturens skönhet och kraft! Jag tror på att jag skapar min egen framtid, och jag sliter hårt för att behålla någon sorts tro på mig själv - i alla lägen! Hur jag utövar min tro? Jag försöker vara sann och ärlig, gör mitt bästa i det jag tar mig för, håller mina löften, hjälper mina medmänniskor, är osjälvisk och gör saker som jag mår bra av så tror jag att jag vandrar rätt väg. 

Jag ber ibland, och jag pratar med de döda. Det låter knäppt visst gör det? Men min tro säger mig att pappa och lillasyster hör mig. Inom mig kan jag ibland höra hur de svarar mig. Om jag är tokig så är jag väl det, det gör mig inte så mycket. Det är ju min tro, jag behöver inte övertyga min omgivning om varken det ena eller andra. Och är det inte just det en tro är? En trygghet, något att förlita sig på. Min tro är min - den påverkas inte av vad människor runt omkring mig väljer att tro på.

Jag äger både en bibel och den heliga muslimska skriften Koranen, jag tycker om att läsa om religion - skaffa mig en egen uppfattning istället för att lyssna till föraktfulla fördomar. Att ha möjligheten att själv få skapa sig en uppfattning om en religion är inte en självklarhet. Många människor föds i en familj där en stark tro formar livet. Därför är jag oerhört tacksam att jag har möjlighet att skapa min egen tro. Att jag får tro precis som jag vill. 

Jag är nog en sån där som gärna plockar lite ur flera religioner, blandar upp det med sagor och barndomens tro på magi och det omöjliga. Jag ska berätta mer om det för er senare i veckan. Nu vill jag höra vad tro är för dig? Tror du på ödet? Finns det en Gud? Har din tro ett namn?



Berätta om din tro, skicka ditt bidrag till blogg@shedo.org!




2 kommentarer:

Ladyintuitionstardust sa...

Intressant! Och ganska likt min tanke kring min tro, det är ett "ihopplock" som är mitt, då blir åxå tron personlig på ett underbart sätt.

För jag tror att varje religion är människans sätt att försöka förklara det där STORA SOM VI ANAR FINNS;)

Kram

Medicinrättsbloggen sa...

Jättespännande ämne, och bra text! Tänk om alla kunde ha ett så öppet förhållande till tro som du.