torsdag 5 november 2009

"Här blir man inte straffad för att man mår dåligt"

Skribent: Camilla Svensson
Tema: Shedos arbete för en human psykiatri
Redaktör: Amanda Duregård



Jag, Camilla, önskar att vården av självskadande personer skulle vara en vård där men specialiserar sig, använder DBT (Dialektisk beteendeterapi), hjälper personerna att hitta en identitet där man kan se positiva saker om sig själv istället för bara negativa saker. Som självskadande person så är man svag, osäker, rädd, tycker att man inte duger och ser sig själv bara som ett problem.



Man behöver verkligen hitta en specialiserad vård för självskadande personer. Det måste göras nu, för att det fungerar inte att skicka patienterna till Rättspsykiatrin. Sedan är det en stor skillnad på rättspsyk och behandlingshem. På Rättspsykiatriska kliniker får man inte vård utan det fungerar på ett sätt med "Hot och straff", patienterna får hjälpa varandra och man får en bild av sig själv som ett riktigt stort problem. Självkänslan och självförtroendet växer ju inte direkt på Rättspsyk.



Man kan inte bli Frisk inom Rättspsykiatrins väggar. På behandlingshem får man hjälp och blir inte straffad för att man mår dåligt. Man jobbar med DBT, ESL (Ett självständigt liv), samtalsterapi och hjälper patienterna att komma fram till vem den är som människa, vad man betyder för sig själv och andra, och även att hitta ett liv som är värt att leva. Detta är ett sätt som jag anser att man skall försöka jobba på innan man skickar patienterna till Rättspsykiatriska kliniker runt om i Sverige.



Jag mår okej idag, jag har mina bakslag ibland men jag kämpar vidare med rätt hjälp som jag får här på behandlingshemmet i Simrishamn (Skåne).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Frisk?
Är man inte frisk när man kommer i från rättpsyk?
Beror det inte på beteendet?
Tack för ett fint inslag!

Anonym sa...

Anna Odell gjorde rätt!

- Peter Ingestad, Solna

Den omedvetna är JAG!! sa...

Nej, jag kan inte säga att man e frisk när man kommer från RPK. Det jag kan säga e bara att man slutar skada sig inne på RPK och det e för att man skall komma därifrån. Sedan när man kommer ut så ser ju verkligen inte livet ut som det gjorde när man var på RPK. Jag har fått bakslag och det e så livet e ibland. Det e ju inte konstigt att man kan ses som frisk, eftersom att man kommer ju ifrån RPK när man har slutat och då anser ju RPK att man e "frisk". Men jag e inte frisk och jag vet flera tjejer som inte e friska efter tiden på RPK tyvärr...

tack för att ni tycker om inlägget
/ Camilla Svensson

Anonym sa...

Bra att du äntligen få rätt hjälp, är glad för din skull!!
Kämpa vidare fina du, du är guld värd!

Kram Mia

Den omedvetna är JAG!! sa...

Tack Mia för dem orden. Dem värmer... Kram