tisdag 3 november 2009

Det finns mycket kvar att göra

Skribent och redaktör: Amanda Duregård
Tema: Shedos arbete för en humanare psykiatri
Många som shedo har kontakt med söker sig till psykiatrin. Det är naturligt, psykiatrin är till för att fånga upp psykisk ohälsa och på olika sätt bidra till att man mår bättre. Det finns många exempel på att kontakten med psykiatrin fungerat. Avståndet till det fängelse som skildras i Ken Keseys "Gökboet" är för de flesta långt borta. Men det finns också mycket kvar att göra.

Psykiatrin är en av de områden inom sjukvården som har störst andel stafett-läkare (läkare som arbetar ett kort tag på varje ställe), eftersom det är brist på psykiatriskt utbildade läkare.

Då och då kommer det fram att man saknar rutiner för att hantera någorlunda förutsägbara händelser, som att en patient släpps ut för en promenad och inte återvänder.

Personer med självskadebeteende kan råka ut för att bedömas utifrån storleken på skadorna, ätstörningspatienter får veta att det är vikten som avgör om han blir inlagd för vård eller inte.

Tvångsmedel används ibland utan korrekt bedömning av alternativen.

Ett av den svenska psykiatrins allra fulaste ansikten är den som kom fram för två veckor sedan i Kalla Fakta. Efter ett stort arbete av shedos styrelse för att kartlägga, och sedan agera emot, de behandlingar som man använder sig av inom Rättspsykiatrin, har detta ämne nått den nationella debatten. Från shedos håll har fokus legat på de personer som inte är dömda till rättspsykiatrisk vård utan som vårdas på rättspsykiatriska kliniker på grund av självskadebeteende och ätstörningar som den vanliga psykiatrin inte ansett sig kunna hantera. Om skillnaderna mellan rättspsykiatrin och det behandlingshem som hon tillhör idag, skriver Camilla Svensson på onsdag.

Shedo arbetar för en humanitär psykiatri med fokus på patienternas friska sidor. Ett annat viktigt fokus är den vård och det stöd som kan fånga upp och rädda undan en person innan man hamnar inom psykiatrin. Shedo driver ett forum, en jourmail, och uppmärksammar bl.a. bristen på stöd för ungdomar under skollov då ungdomsmottagningen är stängd och kuratorn på semester.


När jag sökte till psykiatrin som sjuttonåring fick jag
rådet att smätta med gummiband för att minska
självskadorna. De önskade mig en god fortsättning på mitt liv.

Foto: Swedoffice.se

1 kommentar:

Den omedvetna är JAG!! sa...

Mycket bra beskrivit Amanda. Jag hoppas att mitt inlägg blir bra också. Det är bra att ni jobbar så hårt som ni gör runt detta ämnet för det behövs verkligen en förändring. Vi har inte på RPK och göra...

/ Camilla Svensson