måndag 14 september 2009

Tema: Vilka faktorer har styrt ditt tillfrisknande?

Skribent och redaktör: Josefine Eriksson

Ibland kan det faktiskt vara mer intressant att fundera över vad det är som gör att människor mår bra istället för varför de mår dåligt. Vad är det som får folk att återhämta sig mentalt efter trauman? Varför blir en del friska från ätstörningar och självskadebeteende? Vilka faktorer finns det som kan styra ett tillfrisknande?

Denna vecka tänker jag först återge en teori om vad det är som kan göra att en människa mår bra. Sedan kommer jag senare i veckan lämna över ordet till Pia Ejeklint (onsdag) och Anna Åkesson (fredag) som skriver om vilka faktorer som har påverkat deras tillfrisknande.

I boken "Se barnet, se dig själv!" skriven av Lars H Gustavsson diskuterar han runt begreppet "Känsla av sammanhang". Detta begrepp myntades av Aaron Antonovsky på 70-talet. Han undersökte hur det kunde komma sig att en del människor som överlevt koncentrationsläger hade en god psykisk hälsa. Antonovsky började identifiera och beskriva de resurser som dessa människor hade. Han var intresserad av överlevnadsfaktorerna och kom fram till att de som mådde bra hade "en känsla av sammanhang". Begreppet innebär att personen upplever sig ha en känsla av begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.

Begriplighet är som jag förstått det att ha möjligheten samt kompetensen att förstå det som sker runtomkring mig och mig själv. Gustavsson menar att en första förutsättning till att kunna hantera livet är att förstå vad som hänt mig och den situation som jag befinner mig i.

Hanterbarhet innefattar alla de resurser som man upplever sig ha och som hjälper en att möta de krav man ställs inför. Resurserna kan t.ex. bestå i stöd från omgivningen och de egna inre resurserna såsom att kunna uttrycka känslor, känna empati, ha föreställningsförmåga och kunna vara delaktig.

Meningsfullhet handlar enligt Gustavsson om förmågan att hantera händelser och kunna sätta in dem i ett sammanhang. Men också om att kunna se ett mönster i stort och meningen för sitt eget liv. Den sista meningen för oss fram till den fråga vi alla ställs inför. Vad är meningen med livet? Gustavsson citerar Viktor Frankla så här:

I sista hand borde människan inte fråga vad som är meningen med livet utan inse, att det är till henne själv frågan är ställd. Varje människa tillfrågas av livet, och hon kan bara svara livet genom att svara för sitt eget liv. Sitt svar till livet kan hon endast ge genom att själv vara ansvarig.

Ett förenklad sätt att se på allt detta är att man för att må bra behöver kunna:

  • förstå livet,

  • hantera livet och

  • finna mening i livet. Bitarna ger tillsammans en känsla av sammanhang vilket enligt Antonovsky är en faktor i att ha en god psykisk hälsa.
Nästa veckas tema är: Måste man alltid vilja - hur viktigt är det att ständigt vara motiverad till att bli fri(sk)?

1 kommentar:

Rebecca MW sa...

Intressant detta med KASAM och Antonovsky! Tycker det är jättebra att du skriver om det här och berättar vad det innebär.