lördag 13 juni 2009

Istället för självdestruktiviteten, del 1

Tema: Istället för självdestruktiviteten
Del 1 av 3
Redaktör och skribent: Pia Ejeklint

Ett självdestruktivt beteende behöver inte specifikt handla om självskador och kan lika väl handla om rökning, drog- eller alkoholmissbruk, impulsköp som får ekonomiska konsekvenser eller osunda konsumtioner av mat. Det handlar om impulser som vi måste få kontroll över, impulser som annars sätter krokben för oss på det ena eller andra sättet.

Så hur kan man byta ut sitt självdestruktiva beteende till mer sunda vanor, friskare impulser? På ett eller annat sätt fyller självdestruktiviteten någon form av funktion och hade det inte varit så hade det inte varit lika svårt att finna andra vägar. Istället för självdestruktiviteten måste man lära sig friska och ofarliga färdigheter att byta ut självskadorna med och varje människa är unik vilket också gör att vi alla måste hitta vår egen väg, en egen väg ut. Finn de vägar som kan hjälpa dig ur ditt självdestruktiva beteende och dela gärna med er till andra, kanske har du en lösning som någon annan skulle kunna ha användning för eller så kan du lära av någon annan.

Det farliga med självskadebeteende är att det snabbt blir ett beroende, du behöver alltså hela tiden mer för att nå den där lugnande effekten som bara är väldigt kortsiktig. Ett självskadebeteende kan bli så allvarligt att man tillslut kan dö i sviterna av det. Så hur sätter man stopp, vilka medel ska man ta till istället för självdestruktiviteten?

I dialektisk beteendeterapi (DBT) placerar man olika färdigheter i grupper, där finns; att stå ut i kris, att lindra med sinnesintryck ... och när man prövat näst intill alla färdigheter får man plocka ut de bitar som man har mest nytta av. Kanske kan du vara hjälpt av att krama isbitar i händerna eller aktivera dig genom att gå en promenad medan andra känner sig mer hjälpta av att ta ett bad med aromaoljor eller fokusera tankarna på annat genom att ringa en vän.


Under veckan ska ni få ta del av en text skriven av Linnea Forsberg samt den s k Skillslistan – en färdighetslista som Sofia Åkerman startade upp på Zebraforum, en sammanställning av det som hjälpt många av medlemmarna. Så håll utkik efter Skillslistan i veckan, färdighetslistan vi tillsammans hjälpts åt att forma.
Nästa vecka lämnar jag över till Åsa Pehrsson som presenterar temat "Nästa sommar".



Pia Ejeklint, redaktör

Inga kommentarer: