tisdag 19 maj 2009

Om 28 dagar

Tema: Studenten
Del 1 av 2
Skribent: Anna Åkesson
Redaktör: Åsa Pehrsson
Foto: Hans E Eriksson
Det är en grå och småkall onsdagseftermiddag. Jag sitter med en vit klänning i knät och syr. Om 28 dagar får jag använda den. Men inte än. Just nu består hela min tillvaro av fördjupningsarbeten, nationella prov, tighta deadlines, klänningsprovande och skor som ska klackas om. Däremellan ägnar jag mig åt att gnälla över alla miljoner uppgifter vi fått med bara några veckor kvar av terminen, förbereda arbetsprover till höstens skolor och njuta av mjukglass med regnbågsströssel på i solen.

Igår blev jag inkallad till rektorn. Inte så farligt som det låter, utan bara för att få omdöme och betyg på mitt projektarbete. Jag tror aldrig att jag tidigare fått ett så fint och till och med skriftligt omdöme på en kurs. Rektor C. a k a min projekthandledare hade dessutom citerat Karin Boye;

nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som gör mödan värd.

Gymnasiet har inte varit ett maratonlopp med enda syfte att gå i mål, självklart inte. Men när jag springer ut på skolgården kommer jag nog ändå vara otroligt stolt och glad över att kunna säga ”jag gjorde det”. För jag har kämpat så mycket under de här tre åren, på olika sätt. Med mig själv, med pluggandet. Och så länge har livet känts så riskfyllt, begränsat, allvarligt och det har krävts så mycket vuxenhet och mogenhet från mig. Nu; det känns som om hela livet ligger framför mig! Hur slitet klyschigt det än må vara så känns det som att det är min tur att leva livet nu!

Bara jag tänker på det börjar jag le sådär fånigt med hela ansiktet och fnissa för mig själv. 28 dagar kvar... O h m y g o d vad det ska bli kul!!!!!

1 kommentar:

Medicinrättsbloggen sa...

Ja, det är verkligen din tur att leva livet nu! När jag läser ditt inlägg minns jag den där känslan också jag hade innan studenten. Känslan av en början och ett avslut samtidigt, nervositet, förväntan ... Och vilken bra rektor ni verkar ha!