måndag 30 november 2015

Prioritera dig själv

Jag fick en insikt för ett tag sedan: Jag måste ta hand om mig själv först och främst. Jag måste prioritera mig själv i mitt eget liv. Teoretiskt har jag nog vetat om detta under en lång tid. Jag är huvudpersonen i just mitt liv. Det är ganska självklart och enkelt, men kanske är det så uppenbart att jag har glömt bort det mitt i all min strävan efter det ena och det andra. Och fastän jag har vetat om det så har jag inte insett att det verkligen är så förrän nu och att det faktiskt gäller mig också!

Jag har länge haft en önskan och ett mål att hjälpa andra. Min längtan och strävan efter det här fick mig att glömma bort mig själv under en ganska lång tid. Jag ville och vill så gärna hjälpa andra! Och det känns lite som att jag inte hjälper någon när jag fokuserar på mig själv och prioriterar min egen hälsa först. Men jag har nu insett att det ju faktiskt är då som jag hjälper den viktigaste personen i mitt liv: mig själv! Och trots att det kanske kan kännas så, så är det inte själviskt att prioritera sig själv, särskilt inte när man mår dåligt. Under vissa perioder i livet så måste man verkligen få fokusera på sig själv. Det betyder inte att du inte bryr dig om andra, det betyder inte att du är egoistisk, det betyder bara att det är då som just du behöver mest hjälp och stöd i ditt liv just då.

Det kan vara svårt att börja ta hand om sig själv när man så länge mest har prioriterat andra. Men med tiden började i alla fall jag inse mer och mer att det ena inte behöver utesluta det andra. När jag väl fick min insikt så kunde jag efter ett tag, i alla fall teoretiskt och på sikt, förstå att just nu när jag mår sämre så måste jag må bättre själv först innan jag kan hjälpa andra så bra som jag vill. För jag tror att jag kommer att kunna hjälpa andra så mycket bättre och lättare om jag mår bättre själv. Om jag tar hand om mig själv nu och börjar må bättre själv så kommer jag dessutom få ännu mer erfarenhet och kunskap om hur man kan göra för att må bättre och jag kan på så vis hjälpa andra bättre än jag hade kunnat annars.

Som jag skrev i inledningen så har jag nog egentligen vetat om det här ganska länge. Jag har flera gånger hört uttrycket ”sätt på dig din egen syrgasmask först – innan du hjälper andra”, som de brukar informera om ombord på flygplan. Men att verkligen inse att man måste prioritera sig själv först och att det även gäller mig, det har jag nog inte börjat förstå ordentligt förrän nu. Det är svårt att ändra fokus och tillåta sig själv att prioritera sig själv först. Jag håller fortfarande på att bearbeta och inse det. Men jag tror att det är en insikt som kan hjälpa mig i mitt tillfrisknande och därigenom även hjälpa andra på sikt. Jag ska verkligen försöka att behålla den här insikten och se till att jag kommer ihåg den: Jag måste hjälpa mig själv först, innan jag kan hjälpa andra ordentligt. Jag är den viktigaste personen i mitt eget liv.


Du är den viktigaste personen i ditt eget liv. Prioritera dig själv och ta hand om dig!

Jenny, SHEDO-skribent

3 kommentarer:

Mimmi40 sa...

Vilken bra insikt du gjort! Fortsätt att hålla kvar den tanken, du är viktigast i ditt liv... Du får läsa det som ett mantra varje kväll innan du somnar.
Vänliga hälsningar

Leva-Kerstin sa...

Hej

En mycket bra insikt du fått, behåll den, lär dig säga NEJ. Det du beskriver har jag gått igenom för en del år sedan och mina känslor var lika dina. Lärde mig att ställa mig frågan högt och tydligt: Vad är bäst för mig?
Kram till dig

Jenny, SHEDO-skribent sa...

Mimmi40: Tack! :) Jag ska verkligen försöka att komma ihåg det, för det är inte alltid så lätt att hålla kvar tanken alla gånger.

Leva-Kerstin: Hej! Tack, jag är glad att jag insåg att jag, precis som alla andra, är viktigast i mitt eget liv. "Vad är bäst för mig?" Den frågan borde man våga och komma ihåg att fråga sig själv oftare.

KRAM