söndag 12 januari 2014

H&M Plus Size

Redaktör: Jessica Andersson


Den här bilden cirkulerar lite överallt på Internet just nu, med all rätt. Vi på SHEDO vill såklart också uppmärksamma detta. Hur H&M i sin nya katalog kan visa bilder på kvinnor med "normal" kroppsform och påstå att modellerna har storlek "Plus Size". H&M:s syn på kvinnokroppar är skamligt och upprör såklart många. Just den här typen av marknadsföring som H&M gör visar också hur samhällets syn på idealen är, för tyvärr är H&M inte ensamma om att ha en skev bild av kroppsideal.

När man kallar modellen ovanför för "Plus Size" så förstärker man bara det sjuka ideal som finns i samhället. För undervikt ska inte vara kroppsidealet. Kvinnan på bilden ovanför ser ut att ha en sund vikt. Och det är också just det som är det viktiga: Att ha en kropp och en själ som mår bra.
Samtidigt som samhället har en skev bild av ett sunt kroppsideal så ökar antalet personer som drabbas av ätstörningar. Just sådana här händelser kan vara en grund för ätstörningar. Jag som själv har haft anorexia blir såklart berörd och fruktansvärt arg. Ätstörningar kan leda till döden, och att uppmana till sjukdomar som man faktiskt kan dö utav är fruktansvärt och inte okej.

H&M tar inte sitt ansvar och dessutom har de inga bra förklaringar när media har försökt att be om det. Förutom att H&M:s pressansvarig försöker be om ursäkt om någon har tagit illa upp. Vi är många som tar illa upp, och att dela detta och rikta kritik mot H&M så visar vi att detta inte är okej. Och jag tror att det är det bästa vi kan göra för att kämpa mot att få ett samhälle med sunda kroppsideal.

Hur känner du kring den här händelsen? Dela gärna med er.
Och framförallt - var rädda om er.

1 kommentar:

Sofhi sa...

Reagerade på en liknande händelse för några år sedan. En nätbutik sålde vissa plus sizekläder. Modellen på bilden var iof lite större än de övriga samt lite i min storlek men absolut ingen plus size. Jag blev jätteledsen över detta och skrev till butiken och frågade om kvinnan verkligen kunde kallas plus sizemodell då hon mer eller mindre var normalbyggd. Dom svarade mig med "modellen är inte plus size, men vi har de kläder hon har på sig i större storlekar".
Köpte det inte ett skit, men samtidigt fanns det inget mer att argumentera för. Gick omkring i tron om att jag var en stor tjej...

Så himla tråkigt att stora inflytelserika klädjättar, och även små, beter sig så när dom vet att dom har MAKT över många tjejers och kvinnors liv...