fredag 3 januari 2014

Förhoppningar på det nya året

Skribent: Jessica Ahlbom
 Tema: Nyår och det nya året
 Redaktör: Jessica Ahlbom

När klockan slår tolv är alla glada. Man skrattar, skålar och kramas. Nytt år, nya möjligheter. Man berättar sina nyårslöften, man lovar förbättring. "För i år, då ska jag faktiskt börja träna!" eller vad det nu skulle kunna vara för någonting.
Hittills har jag fått frågan sex gånger vad jag har för nyårslöften och ännu fler gånger fick jag frågan om hur jag skulle fira nyår. Hur ska jag veta vad jag ska göra på nyår? Vi får se vad som händer!
Det var många år sedan jag slutade med nyårslöften, för enligt mig är det ingen skillnad mellan ett nyårslöfte och ett vanligt löfte till sig själv. Man bestämmer sig, gör sitt bästa, och i vissa fall klarar man av det, i andra inte. Så istället för att lova mig själv en massa saker som jag kunde försöka hålla under året, började jag skriva brev dagen innan nyårsafton. Ett kort brev som jag sedan skulle öppna dagen innan nyårsafton nästa år, för att se vad jag tyckte och tänkte om det kommande året. Alla brev avslutades på samma sätt, och de gör de fortfarande, med mina nyårsförhoppningar. Istället för att avsluta året med ett löfte om vad jag ska göra nästa, avslutar jag varje år med att skriva ner vad jag har för förhoppningar på det kommande året. De behöver inte nödvändigtvis slå in, och det gör inte heller någonting om det inte händer. Men på det sättet kan jag blicka tillbaka och minnas vad jag har hoppats på tidigare.
Det är lika spännande varje år att öppna det där förseglade brevet som har legat i byrålådan i ett år. Och tro det eller ej, men väldigt många saker som jag hoppades på förra året slog faktiskt in i år! Jag hoppades att jag skulle bara gladare, friskare, leva livet, våga ta chanser, uppleva nya saker och komma ut ur mitt skal som jag hade gömt mig i så otroligt länge. Här sitter jag idag, lite över ett år efter att jag hade skrivit det där brevet, och kan verkligen säga att jag har levt livet det här året. Jag har fångat dagen, upplevt nya saker, träffat nya människor, fått nya vänner. Jag tänker fortsätta i samma bana nästa år, och förhoppningsvis leva upp till alla de saker som jag hoppas på;
"Jag hoppas att du är lyckligare, skrattar mer, älskar mer. Upplever mer saker. Jag hoppas att du hittar modet att berätta hur du känner om folk. Jag hoppas att du aldrig ger upp. För du är bättre än det! Vad det än gäller, så hoppas jag att du aldrig ger upp när det kommer till dina drömmar."
Och vet du vad? Mina förhoppningar gäller även dig som läser detta. Det spelar ingen roll vem du är, vart du kommer ifrån eller vart du är på väg. I år hoppas jag att du blir lyckligare än förra året, att du kan skratta mer, älska mer, kramas mer än vad du har gjort tidigare. Jag hoppas att du upplever saker som du aldrig har upplevt, ser saker som du aldrig har sett tidigare. Jag hoppas att du behåller vännerna du älskar, samt att du träffar nya. Jag hoppas att du får uppleva kärlek, och att du slipper tårar. Men kanske framför allt så hoppas jag att du aldrig ger upp hoppet om dina drömmar. Jag hoppas att du inte ger upp, vad som en kan ställa sig i vägen för dig. För du är en fantastisk, underbar och unik människa, och du förtjänar att alla dina drömmar går i uppfyllelse. Jag hoppas att 2014 blir ditt år, och att du gör det bästa av det.
Jag vet att jag kommer göra det i alla fall. Ska vi göra det tillsammans?

Varma kramar, 
Jessica

2 kommentarer:

Ann-Ki sa...

Jag har aldrig lagt något nyårslöfte! Det är precis så som du skriver, att man kan avlägga löften precis när som helst på året. Tycker det där med att skriva ett brev till sig själv verkar vara ett bra sätt att se på sig själv och sin utveckling. Detta inlägget lyfte verkligen fram något gott och du fick mig att verkligen känna lyckan som jag ibland glömmer att jag har.

Anonym sa...

Jag gillar det där med förväntning. Jag tror att man kan leda sig själv och då gäller det att förvänta sig positiva saker. Omvärlden spelar med, jag vill försöka se var livet har att erbjuda, inte dirigera mig igenom alla hot, sanna eller eventuella. 2014 kommer att bli bättre än 2013 och jag kommer att bidra till det. Tillsammans med alla andra!