onsdag 22 augusti 2012

Det är okej att inte vara okej.

Skribent: Johanna Hildingsson
 Tema: Att nå sitt mål.
 Redaktör: Johanna Hildingsson

För att kunna genomföra en förändring i sitt liv, kan acceptans hjälpa dig på vägen. Till hjälp för att kunna beskriva begreppet acceptans har jag använt Anna Kåvers bok ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig”. Alla citat jag använt kommer från denna bok.

Källa: google.se

Själva ordet acceptans betyder ungefär ”att godta något eller någon utan restriktioner”. I boken finns bland annat den här definitionen: ”Med acceptans menas att välja att se, ha och stå ut med både den inre och den yttre verkligheten utan att vilja fly, undvika, förvränga eller döma den och att handla utifrån denna verklighet effektivt och i riktning mot sina värderingar och mål”. En lite mer psykologisk definition av begreppet är ”Att tolerera känslor som är förknippade med ett starkt obehagligt stimulus eller en starkt obehaglig situation genom att varken undvika, fly, attackera, förvränga eller döma”. Men att acceptera betyder inte att man tycker någonting är rätt eller bra, utan att se saker exakt som det de är just precis nu.

Om vi tar samma exempel som förra inlägget - att ha som mål att sluta självskada. En av anledningarna till att någon är självdestruktiv kan vara att det är ett sätt att hantera en starkt ångest. För att kunna stå ut med den är det viktigt att du accepterar ångesten, utan att döma dig själv för att du har den känslan. Du behöver acceptera att smärtan kommer att finnas där tills den går över, för det gör den! Att acceptera stark ångest är inget du gör en gång och sedan är det bra, utan du kan behöva acceptera gång på gång, kanske varje minut eller varje sekund tills den klingar av.

Tillåt dig själv att må dåligt, försök inte mota bort det. Ju mer du tänker på att du inte får känna på ett visst sätt, desto mer kommer du känna så. Det är okej att inte vara okej. Försök ha dina känslor utan att värdera, döma eller tolka dem. Tankar och känslor kan inte skada dig, de kommer och de går. Även om det inte känns så i en tuff situation så går även de värsta känslorna över.

Exemplen nedan om hur du kan hantera en svår situation är även de tagna från Anna Kåvers bok.
1) Bestäm dig för att acceptera.
2) Acceptera i hjärta, hjärna och kropp.
3) Uttala acceptansen högt för dig själv. ”Det är okej!” Välj att ha det som sker inom dig och runt omkring dig just nu. Tillåt dig det. Även om du inte gillar det, inte vill ha det och önskar att det var annorlunda. Låt det komma och försök sen att släppa taget.
 4) Påminn dig om vad du värderar i livet, vilka prioriteringar du har och vilka mål du har, både kortsiktigt och långsiktigt. Gör det som behövs även om känslan säger dig att ge upp eller sabortera.

Källa: weheartit.com

Och glöm inte, döm inte dig själv för att du inte kan acceptera just nu, ha tålamod. Försök att trösta och acceptera dig själv som du hade gjort det med din närmaste vän.

Inga kommentarer: