söndag 13 maj 2012

Vad är tvångstankar, och vad finns det för hjälp?

Skribent: Yasmine Ejner Lind
Tema: tvångstankar (då tankar blir fiender)
Redaktör: Yasmine Ejner Lind





Vad är OCD - tvångssyndrom?


Taget från ananke, ocdförbundets hemsida

"De flesta som lider av tvångssyndrom har både ofrivilliga tankar sk. tvångstankar och utför ritualer sk. tvångshandlingar.

Ofrivilliga tankar /tvångstankar

De ofrivilliga tankarna är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, skräck eller obehag. De ofrivilliga tankarna kan dyka upp i vilka vardagliga situationer som helst. Exempel på ofrivilliga tankar är; tänk om det börjar brinna, tänk om jag får aids, tänk om min mamma dör eller tänk om jag har slängt något viktigt.

Ritualer /tvångshandlingar

Ritualer utför en person med OCD för att lindra eller för att förhindra obehagskänslor eller för att förhindra en fruktad händelse. Ritualer kan handla om upprepade beteenden (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spis, kaffebryggare etc innan man går ut). Ritualer kan också vara mentala (bara i huvudet) och bestå av räknande, ramsor eller andra magiska tankar. Undvikande av situationer som ger tvångsimpulser kan också ses som en ritual.

Att be andra om försäkringar om att saker är rätt utförda eller att man inte nuddat något smutsigt kan lindra för stunden, men leder lätt till att samma fråga upprepas i det oändliga."

Vad finns det för hjälp?

Det finns hjälp att få! Vid de flesta fall av OCD söker inte patienten i första hand hjälp för tvångstankarna i sig, bland annat för att mycket skam är inblandat. Istället handlar det om nedstämdhet, eksem på händer och kropp, problem med kropp och leder, etc. Är det så att du funderar på om du lider av OCD - vänta inte med att söka hjälp! Låt det inte gå för långt. Oavsett om du börjar på en avdelning eller hos husläkaren måste hjälp ske i tid. Hamnar du på exempelvis BUP eller vuxenpsykiatrin med dessa problem, skall en utredning göras. Får du diagnosen OCD hänger det dessvärre på väntetider, vilket län du befinner dig i, svårighetsgraden och så vidare. Den huvudsakliga behandlingen mot OCD är KBT, och läkemedelsbehandling.

KBT - kognitiv beteendeterapi

Taget från ananke, ocdförbundets hemsida

"[...] handlar det om att förändra tanke-och beteendemönster, med hjälp av definierade specifika metoder, som används utifrån en noggrann genomförd beteendeanalys.
En beteendeanalys är ett systematiskt studium av en individs reaktionsmönster och av de stimuli som framkallar olika reaktioner, samt av de samband som råder mellan situation, beteende och konsekvenser i en individs värld. Hur ett beteende lärs in och vidmakthålls av sina konsekvenser."

Egna upplevelser och fakta om KBT

Då jag till sist hamnade på en neuropsykiatrisk behandlingsenhet specialiserade på OCD och liknande problematik, började vi med KBT. KBT handlar om beteendemönster. För att arbeta med KBT ska du veta vad exponering, och responsprevention är. I enklare uttryck handlar exponering om att utsätta sig för vad man är rädd för, i små steg i taget. Det ska alltid ske på den drabbades villkor. För att ta bacillskräck, en vanlig del, som exempel, handlar exponering om att exempelvis uttrycka det "smutsiga" i ord, röra det "smutsiga" med fingertoppar, flera fingrar, tillslut hela handen, röra handen vid ansikte, hår och kropp och så vidare. Ångestnivån kommer höjas rejält, men successivt sänkas tills den är nästan obefintlig. Responsprevention handlar om att låta bli de ritualer, tvångshandlingar, du känner dig tvingad till att göra. Till en början drar du kanske ned på tvålen då du tvättar dig. Sen tvättar du dig kortare tid, mindre noggrant. Till sist ska du kunna låta bli helt att tvätta dig.

När jag arbetade med KBT tyckte jag till en början att det hjälpte. Men då jag hade extremt många tvångstankar, och vi arbetade väldigt sakta med få tvång, försvann ett - och tio ytterligare dök upp! KBT kan vara väldigt bra, och jag är glad för de verktyg jag fick som jag idag kan arbeta med. Hos mitt nuvarande behandlingsteam arbetar vi i KBT-stuk. Vi har lagt upp mitt komplexa tankemönster framför oss, och tagit tag i en del i taget. När jag går hemifrån till exempel, har jag fem "tvångsträd" (som jag kallar det) som löper ut i olika delar, grenar. Bland annat ska jag kolla igenom hela huset, alla rum, med olika ramsor och ordföljder, med katastroftanken att jag kan missa ett rum annars, lämna rummet smutsigt, vilket någon skulle se och tycka jag är en dålig människa. Vi har redan arbetar väldigt, väldigt mycket med min självkänsla - och det är JÄTTEVIKTIGT att inte BARA arbeta med symptom, om du har en bakomliggande orsak! Jag har fått övningar att låta bli en del av ett rum, en ordföljd (mantra) och se hur ångesten sänks. Tillslut har jag låtit bli ett helt rum, och minskat successivt. När vi då redan arbetat med min självkänsla, har detta varit mycket enklare, än när vi inte gjorde det på BUP.

Det finns mycket att läsa om KBT. Jag tänkte i slutet länka till olika hemsidor, föreningar om KBT, OCD och allt som hör till.

Läkemedel

Ibland kan även läkemedel behövas, om det gått för långt. Ta ett steg i taget, rådfråga med läkare, ta INGENTING där nackdelarna väger över fördelarna - och låt allt ta sin tid!


Andra sjukdomar som går hand i hand med OCD

BDD - dysmorfofobi ("inbillad fulhet")
Trichotillomani (medvetet eller omedvetet hårryckande)
Dermatillomani (tvångsmässig hudbortryckning)
Tourettes syndrom (ofrivilliga rörelser eller läten - tics)



Länkar

ocdförbundets hemsida (ananke, finns fler länkar där och möjlighet till god kontakt!)

BDD-sverige (forum)





The ocd projekt

Det finns en serie på youtube om OCD. Det är en doku-serie i flera episoder om sex personer med olika tvångsproblematik som är med i ett projekt. Där ska de få gå i en väldigt speciell stenhård terapi under 21 dagar där de får hjälp att bemästra sina problem. 

Här är första episoden, del ett. De andra finns intill.

Värme, kärlek och frivilliga tankar, Yasmine

Inga kommentarer: