söndag 7 augusti 2011

Behandling och hjälp finns för just DIG

Skribent: Emelie Jonsson
 Tema: Behandlingsformer och stöttepelare
 Redaktör: Emelie Jonsson
Det är en djungel det här med olika behandlingar för psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar.
Vad passar just "mig" är kanske en fråga som många ställer sig.

På shedos forum skrivs det mycket om olika behandlingar och vad man egentligen ska ta hjälp av och vad som är bäst för just sin sjukdom.

Man kan också gå in på shedos hemsida som är http://www.shedo.org/ och klicka sig fram genom att kolla på länkar och annan information för att få reda på lite mer om behandlingar som finns. Något man också kan göra är att googla sig fram för att reda ut den här djungeln. För som jag skrivit tidigare så finns det en mängd olika sätt att få hjälp på.

Det finns Öppenvården inom psykiatrin där man kan få hjälp av kuratorer, sjuksköterskor,läkare, psykologer, arbetsterapueter, vårdare osv. På vissa öppenvårdsmottagningar finns det också en dagsjukvård och mobila team som kan hjälpa dig i akuta skeden.

Sedan finns det slutenvården inom psykiatrin där man då blir inlagd om det är så att man är fara för sitt egna liv osv. (Men det är enligt mig endast en liten del av en behandling, sen behöver man ju någonting mer)

Det finns behandlingshem för olika sjukdomar, och det kan man lättast söka sig fram på internet eller fråga någon på öppenvården om mer information för vad som skulle kunna passa dig bäst.

Det finns också kuratorer osv inom "vanliga" sjukvården där man kan få hjälp och stöttning.
& sen om man är under 18 år så kan man vända sig till BUP (barn och ungdomspsykiatrin)

I vissa län så finns det också speciella ätstörningsenheter som är specialiserade på just ätstörningar och man kan då få hjälp av dietister, sjuksköterskor, behandlare osv.

Ja som ni ser så skulle jag kunna fortsätta i evigheter, men då skulle det bli långt och tråkigt att läsa.
Så jag ger er ett tips att söka er runt på internet eller kontakta närmsta öppenvård för att få mer information. Och ni kan alltid maila till shedos mail, och gå in på shedos hemsida för att få information och vi som arbetar med shedos verksamhet kan försöka svara så gott vi kan helt enkelt.

Jag hoppas att det här kan ha fått er att förstå lite av hur vården är uppbyggd.

Var rädda om er, och kom ihåg att hjälpen finns för alla.

2 kommentarer:

Trasselsudd sa...

Hej på er! Ni får nog alldeles för lite beröm för det arbete ni lägger ner på bloggen. Ni drar ett tungt lass och det ska ni ha all heder för!
För mig har bloggen kommit i skymundan, jag klickar automatsikt in på forumet och sedan glömmer jag bloggen. Kanske en påminelse kan få besökarantalet att stiga?
Det vore interessant med gästbloggare! Sofia, Innie, sjukvårdsministern om man får drömma;) En modell som berättar om ätproblemen inom modeindustrin? Emma Igelström som berättar om liknande problem inom proffsidrotten? Det vore intressant att läsa om självskadeproblem ur ett annat perspektiv, kanske kunde ni intervjua sjukvårdspersonal el. liknande?
Och gör gärna mer reklam för bloggen, så att den inte glöms bort!

Föreningen SHEDO sa...

Tusen tack för din kommentar. och jag ska ta till tipsen och föra dessa vidare till de andra redaktörerna.

Det är så bra med tips och tankar från er läsare :)
tacktack!

Varm hälsning,
Emelie redaktör