fredag 26 februari 2010

Tema: Tanke, känsla, handling - Från insikt till förändring


Tema: Tanke, känsla, handling
Redaktör och skribent: Lisa Isaksson

Från insikt till förändring

Insikter är bra, de ger oss aha-upplevelser, det där ögonblicket av klarhet då vi förstår. Ofta är insikten det första steget mot en riktig förändring, till skillnad från den där halvhjärtade förändringen vi "försökt" oss på för andras skull. Hur mycket motivation har man att förändra om man inte förstår varför man ska förändra något? Det är först med insikten som medvetenheten kommer, den djupare medvetenheten som man inte bara förstår, utan faktiskt känner.

Men en insikt ger ingen förändring, lika lite som en svala ger en sommar. Det räcker inte att förstå, det kan aldrig stanna i tanken. För att få en förändring måste vi göra en förändring. Precis så enkelt, och precis så svårt, är det. Jag tror att många har varit som jag: jag fick insikt på insikt, förstod på ett plan vad jag gjorde mot oss själva, att det inte var hållbart och att jag (jag - inte någon annan!) behövde göra något åt det, men utan att riktigt förstå att jag också måste göra något för att förändra det. Det händer inte av sig självt, insikten innebär inte att någon viftat med ett magiskt trollspö och så vips är motivationen på plats och alla tankar och beteenden förändrade. Ack nej, så lätt är det inte.

Att förändra är en process i flera steg, där det första är insikten och medvetenheten. Känslan för vad som faktiskt är sant, hur det faktiskt ligger till. Därefter kommer tanken på förändringen, på det som behöver göras. Fortfarande händer inte så mycket, även om tankarna förändras. Men en tankeförändring ändrar inte på så värst mycket om beteendena är kvar. Om jag fortsätter svälta eller hetsäta eller skada mig så spelar det inte så stor roll vad som rör sig i tankarna, för de destruktiva beteendena fortsätter. Så det viktiga steget är från en förändring i tanken till en förändring i handling. Det är först när jag gör det som jag kan.

Insikten är det första steget - en medvetenhet som är mer känsla än tanke men samtidigt både känsla och tanke. Den väcker tankar och du påbörjar förändringsarbetet i tanken. Men den riktiga förändringen sker när beteendena ändras, med den aktiva handlingen. Den tar tid, den får ta tid, för det handlar om att bryta (o)vanor och lära in nya mönster, först i beteenden och därefter förändra de tankemönstren som finns kvar när beteendena är förändrade. De är inte lika lätta att ändra på, för beteenden är konkreta handlingar medan tankar kan vara mycket mer diffusa.

Det är inte lätt, men det går. Från insikt till tanke till handling, och hela vägen ut...

2 kommentarer:

johanna sa...

tack för ett mkt bra inlägg!

Hanna sa...

Det här inlägget träffade mitt i prick. Tack.