torsdag 22 oktober 2009

Kvitton på kampen

Skribent och redaktör: Therese Björck
Tema: Att förändras - en resa genom tid


"Det känns som jag får utdelning för de kamper jag utkämpade för ett år s
edan. Jag börjar sakta kunna minnas saker, jag börjar sakta kunna slappna av, jag börjar kunna se världen på ett nytt sätt. Och som jag har kämpat för att finnas till i min tillvaro. Jag har ifrågasatt det mest självklara, jag har gått emot tankar och känslor, jag har slagits för att få finnas till. Och någonstans står jag där, borderline, mellan det sjuka och det levande. För det är så jag vill beskriva det.

Min vardag har fyllts med små värdefulla saker. Jag läser latin på gymnasienivå, jag är dagmatte åt två hundar, jag jobbar med dialektisk beteendeterapi. Och vet du, jag mår rätt bra?! Det är inte lika hemskt hela tiden. Jag tror att jag klarar det här.

Visst, mycket är jobbigt och hemskt, jag känner mig så hemskt utanför så många gånger. Kommer jag någonsin att passa in bland alla andra? Men det finns saker som väger upp: jag har en underbar stödfamilj, jag har djuren, min familj stöttar mig, jag börjar använda de färdigheterna jag kämpat så att få in i skallen, jag har skolan.

Jag vill inte missa livet.


Jag vill lära mig tänka ut lösningar själv, jag vill kunna stå på egna ben, jag vill överleva utan övervakning. Och jag tror faktiskt att det är mödan värt."

Jag blir varm inombords när jag läser det här.
Allting gick inte på räls och jag utkämpade fortfarande dagliga strider med mitt inre, jag pendlade mycket i mående från dag till dag fortfarande, men en väsentlig skillnad fanns: jag trodde verkligen på mig själv och gav mig också den tid jag behövde för att må bättre. Jag visste vad "att må bättre" innebar!

Imorgon kan nu läsa om hur jag ser på mig själv och min tillvaro idag. Det blir den avslutande delen i denna veckas serie.

Bild från: http://www.gettyimages.se

3 kommentarer:

Rebecca MW sa...

Så härligt att läsa! Stort tack för det här temat och för att du delade med dig så av den resa du gjort.

johanna sa...

tänkte lämna en kommentar, men så ser jag att ovanstående person redan skrivit samma sak som jag ville förmedla, nämligen : tack för ett väldigt bra tema och artiklar!
att läsa om din resa ger mig lite perspektiv på min egen, som jag är mitt uppe i. förhoppningsvis kommer jag också en dag att se tillbaka på den med andra ögon. tills dess kämpar jag vidare, en dag i taget.

Therese sa...

Det värmer att höra att ni uppskattar temat! Det var inte ett helt självklart beslut att ta, men det känns roligt att höra att det jag tänkte med temat är det ni tycker är bra. :) Kram till er båda!