måndag 19 oktober 2009

En följetong

Skribent och redaktör: Therese Björck
Tema: Att förändras - en resa genom tid


Det är på många sätt svårt att se eller känna förändringar när man lever mitt i dem. Min farmor var till exempel alltid mycket bättre på att se att jag hade vuxit än mina föräldrar som levde med mig varje dag. Själv märkte jag det bara när jag hade vuxit ur mina kläder. När jag tillfrisknade, eller när jag hade kämpat mig till ett bättre mående, tyckte jag många gånger att det var svårt att se skillnaden från hur jag tidigare hade mått. Det var ingen helomvändning, utan många små steg med återfall och framgångar om vartannat. Samtidigt längtade jag oerhört efter det invanda och trygga, som sjukdomen ändå var för mig.

Jag tror inte att jag är ensam om ha svårt att se att det faktiskt blir skillnad när man kämpar. För oftast får man inte, åtminstone inte jag, direkt utdelning för de slag man utkämpar. Men samtidigt är det ju mycket tydligt för mig själv idag att jag inte mår som jag gjorde, att jag i det stora hela klarar mig väldigt bra idag. Så någonting har ju hänt, men när och var?

Inför den här veckan har jag valt ett tema som är knutet till förändring. Jag vill visa alla er som kämpar, eller vill kämpa, eller som har kämpat, eller drömmer om att kämpa i smyg, att trots att skillnaderna kanske inte känns enorma så existerar de, inte bara genom att man skrivs ut från behandlingshem eller får en kortare medicinlista, utan även i tankar och känslor. Därför ska ni få göra några nedslag i mitt tillfrisknande där jag först kommer att publicera en text som jag skrev mitt i tillfrisknandet och sedan kommenterar innehållet så att det blir begripligt för er.

Eftersom jag har mått dåligt så visar det också sig i texterna, jag har granskat texterna med kritiska ögon för att inte av misstag ha triggande material i dem, och jag kommer också att förklara varför jag kände som jag gjorde. Trots det vill jag att alla som känner sig lite skörare just nu tänker en gång extra innan ni läser texterna, och att ni läser samtliga texterna så att ni kan se den utveckling jag har skrivit om. Texterna kommer att läggas ut i följd för att lättare kunna förstås som ett samband, med start imorgon.

Bild från: http://www.gettyimages.se

3 kommentarer:

Amanda sa...

Det ska bli jätteintressant att följa!

johanna sa...

vilket bra tema! du har så rätt att det är svårt att se sina egna framsteg. man vet bara att det inte är så illa som det en gång varit. ser framemot att läsa texterna!

Therese sa...

Tack till er båda, hoppas ni kommer få ut något av mitt tema. :)